2009-03-12
Nyhet

Macprointervjun

Det sköna med att intervjua via e-post är att man aldrig riktigt vet vad man får för svar. Klas och Olof på det heta Svenska utvecklingsföretaget Aggressive Development har en skönt avslappnad stil som jag tycker åtminstone delvis återspeglas i deras innovativa iPhone-applikationer.

Här följer min intervju med Klas och Olof på Aggressive Development.

Hur länge har ni utvecklat för Mac respektive iPhone?

14 månader, det tog väldigt lång tid att komma igång. Vi jobbar 220% med “riktiga jobb” vilket gör att tiden inte riktigt funnits till för detta. Nu har vi metodiskt offrat ovänner samt sysselsättningar för att kunna skapa mästerliga iPhoneprogram.

Vilket är roligast, utveckla för Mac eller iPhone?

Lätt! Mac är roligast. Men eftersom begränsningarna är större i iPhone blir det en intressantare utmaning. Sedan är det lättare att nå användarna tack vara appstore vilket också gör det roligare. Fast macen är roligast.

Hur tycker ni att XCode fungerar? Har du erfarenhet av andra utvecklingsverktyg och i så fall, hur står sig Xcode jämfört med dessa?

Vi är mycket nöjda, har utvecklat i codewarrior, netbeans, eclipse och visualstudio… Skulle säga att xCode har en bit kvar att gå men det är väldigt bra, fördelarna överväger helt klart nackdelarna i jämförelse med tex visualstudio. Även om Olof mot all förmodan tycker att visualstudio faktiskt är ganska bra. Förmodligen det bästa microsoft har gjort (vilket kanske inte säger så mycket).

Berätta mer om Aggressive Development och dess historia.

Jag träffade Olof en natt i en källare, han skrev människofientlig poesi på min handdator. Sedan kom vi på att vi skulle syssla med macsupport och startade machjälpen.se. Dock flyttade Klas till Frankrike istället eftersom han var så feg. När han väl kom tillbaka till Sverige såg världen annorlunda ut.

Är Aggressive Development ett deltidsprojekt eller är det något ni livnär er på helt och hållet?

Vår kost består till stora delar av tofu och nudlar. Vi hankar oss fram så gott det går.

Har ni erfarenhet av att utveckla för andra miljöer, exempelvis Linux eller Windows. Om ja, hur tycker ni OS X och iPhone är jämfört med dessa som utvecklingsplattformar?

Vi har stora erfarenheter inom mjukvaruutveckling och livet i stort. Att utveckla för Linux är Olofs brödföda och windows har vi båda sysslat med i gångna tider. Klas håller på med lastbilschaufförer och är en gud vad gäller kundrelationer.

Vilka råd och tips har ni till andra som börja arbeta som utvecklare på frilansbasis?

Råd nummer 1: gör det inte. Umgås istället med dig själv eller övriga vänner. Du kommer ha mycket trevligare med dem än med att göra små program till en telefon. 2: ignorerar du ettan, sitt inte och tänk så mycket. Sätt igång. Är det ett dåligt program du gör, kommer nästa bli bra. Häng inte upp dig småsaker. Skicka in ditt program!

Hur ser era egna datormiljöer ut? Vilken utrustning använder ni?

Klas: Jag har en moddad Fransk Macbook Pro med inbyggda tangenter. Min arbetsstation har även funktionen av att kunna starta vid slumpmässiga tider innuti en väska.

Olof: Jag har byggt min egen dator av en gammal plåtburk och en sladd. En död katt håller fläkten vid liv.

Om ni har några “idoler” eller andra som ni får inspiration från, vilka är dessa?

Olof: Michael R Gira. Klas: Sofia på jobbet.

Kan ni berätta något om kommande projekt från Aggressive Development?

Tagut, vår förstfödde följdes av Posta. Snart kommer vår tredje skapelse att nå världen. Det kommer att bli något som aldrig skådats tidigare och ni kommer att säga till varandra “hur gick det till? har Kent Finell börjat sända radio igen?”. Tvättmaskinen kommer att blekna som uppfinning efter vår nästa release.© 2019 Omsoc Publishing AB