2009-03-17
Nyhet

Några rader om iPhoneOS 3.0

1. Push-notifieringar går via Apples servrar och kommer, troligen, endast att fungera med de operatörer som Apple redan samarbetar med. Detta kommer nog att göra att färre köper en iPhone för att köra Yellowsn0w på den.

Förhoppningsvis kommer Apple också att inkludera push-funktionen i nästa version av Mac OS X Server tillsammans med en ny e-postserver värd namnet.

2. Vi får äntligen funktioner för att kopiera och klistra in text.

3. Batteritiden kommer inte att bli bättre i iPhone 3G, utan troligen ännu sämre om man nyttjar push-notifieringar.

4. Äntligen blir det möjligt för utvecklare att släppa riktiga GPS-applikationer som man kan använda i bilen för navigering. Hej då, TomTom! Enda nackdelen är dock att kartorna måste utvecklarna själva distribuera med programvaran av licenseringsskäl.

5. Tangentbordet kan numera fås på bredden i alla applikationer om man väljer att vrida sin iPhone och köra den i “landscape mode”.

6. Stöd för MMS. Äntligen. Även här kan vi räkna med att endast de operatörer som Apple har avtal med kommer att fungera med applikationen.

7. Kalendern får stöd för Exchange och CalDAV. Det gör att det numera också går att prenumerera på kalendrar precis som i iCal i Mac OS X.

8. En ny sökfunktion som fungerar i alla applikationer (e-post, kalender, adressbok, etc). Och inte nog med det, iPhoneOS 3.0 har Spotlight inbyggt. Mycket bra.

9. Anteckningar kan nu synkroniseras med din Mac.

10. Äntligen stöd för stereo-headsets som använder Bluetooth.

Summering och kommentarer: Mycket godis som många väntat länge på. Apple har utan tvekan utökat sitt försprång till konkurrenterna, och då förutsätter jag att iPhoneOS 3.0 lanseras i tid och dessutom fungerar som utlovat (vilket kanske är naivt av mig men det sista som överger människan är ju hoppet…)

Vissa funktioner ger Apple ett enormt försprång, andra är kompletteringar som gör att Apple är ikapp redan befintliga konkurrenter på vissa områden.

Notifieringstjänsten, där all trafik går via Apple, är jag inte helt förtjust i. Det finns i princip ingenting som hindrar Apple från att begränsa den funktionaliteten till medlemmar av Mobile Me. Jag hoppas jag har fel när jag säger att Apple inte kommer att tveka på att kapitalisera på detta.

iPhone 3.0 kommer att släppas gratis för så väl iPhone 3G som den första iPhone-modellen. Den senare kommer dock inte att stödja alla funktioner.

En inspelning från dagens pressmöte kommer senare att finnas till allmän beskådan här.© 2019 Omsoc Publishing AB