2009-03-19
Nyhet

En hyllningstext till en gammal vän

Har ikväll ägnat 30 minuter åt att skruva isär vår gamla PowerBook G4. Det är 12″-modellen vi pratar om, den första med en 867Mhz G4-procssor och maximalt 640MB minne, och anledningen är att hårddisken helt enkelt gett upp och ska bytas, liksom även batteriet, och därefter ska datorn sättas i händerna på Svärmor.

Vad har jag då, så här i halvtid innan hårddisken anländer till posten, att redovisa?

Jo, en del. Om jag inte räknat helt å fanders tog det 32(!) skruvar att få upp datorn så hårddisken kunde monteras ur. Nej förresten, 33 skruvar. Hittade just en till. På sina ställen är datorn försåtsminerad med silvertejp som håller fast valda delar av konstruktionen och drar man för hårt i tejpen kan det sluta med att tangentbordet inte fungerar mer. 34 skruvar är det nu. Jag trodde jag hade hållit ordning på dem men tydligen är så icke fallet.

Jag är en hyfsat van datormeckare. Jag har rivit datorer förr. Det tog alltså 30 minuter och en guide på nätet att få isär datorn. Jag börjar fundera hur mycket en sån här maskin kostade Apple att montera ihop. En van fabriksarbetare gjorde nog jobbet på 10-15 minuter per maskin. Så många skruvar och grepp som krävs för att få saker och ting på plats kan en robot omöjligen prestera.

En 12″ PowerBook G4 kostade någonstans mellan 18-20000 kronor när den kom i Sverige, om jag inte minns helt fel.

Idag kostar en MacBook, en betydligt bättre maskin på många sätt men också billigare i pris (och troligen även invändigt vågar jag påstå), från drygt 11000 kronor och uppåt.

Men jag är ganska övertygad om att så länge som vår gamla 12″ PowerBook G4, som alltså är från 2003, kommer att fungera lika bra den dagen min nya Macbook uppnår den facila åldern av sex år.

Vad svamlar han om nu, kanske du undrar?

Apples datorer må ha blivit enklare, och i många fall också billigare, men de är inte lika tåliga som förr. Och, med alla dessa designdetaljer i glas och annat, är det nästan som de inte är gjorda för att användas på samma sätt som förr. De är vackra objekt, gjorda för att stå på skrivbord och bara skrika med sin överlägset snygga design. Ett flottigt fingeravtryck senare så är den inte lika sexig längre.

Men vår gamla 12″ PowerBook G4, som även den var ett designmässigt under när den kom, den tuffar på. Det är en rejäl maskin, byggd med fler skruvar än åtminstone jag kan hålla reda på. Den är med dagens mått långsam, men formatet är överlägset de flesta maskiner på marknaden idag, så även tangentbordet, och den duger faktiskt utmärkt till att surfa på och läsa mail med och skriva lite texter på.

Det är en dator att lita på, och jag är inte helt säker på om man kan säga det om dagens nya och moderna Apple-datorer…© 2020 Omsoc Publishing AB