2009-03-22
Nyhet

iPod Shuffle, version 3

Jo, den är liten. Så liten så man inte kan låta bli att förundras över hur mycket som krävdes för att rymma 1000 låtar i ur-iPod:en. Det jag gillade med den första iPod-modellen är också anledningen till att den nu står på mitt skrivbord som en prydnadssak. Den fungerar fortfarande, och är fulltankad med musik om jag av någon anledning skulle få för mig att använda den. Min iPod Mini, den svarta 4GB-modellen, vet jag inte riktigt var den är. Min Shuffle av förra generationens modell gav jag till min syster då jag inte hade någon användning för den.

Men den första modellen står där, och är bara så vacker. Den är full med humor också – typsnittet är det samma som på gamla Mac:en, FireWire-anslutningen påminner om den tid då Apple fortfarande vågade vara annorlunda, en tid med PowerPC-processorer och andra egensinniga lösningar som fick Windows-folket, då höga på Windows XP, att skaka på huvudet. Ett par år senare var det ingen som skakade på huvudet längre, och iPod:en hade redan då börjat ta världen i ett fast grepp; ett par öron och en ficka i taget.

Denna anekdot leder fram till en poäng, och här kommer den: den tredje generationsn Shuffle är den första riktigt vackra iPod:en sedan den första iPod-modellen. På Apples pressmöte erbjöds vi två olika färger, en silverfärgad och en svart. Ingen tog den svarta, kanske av artighet då det endast fanns en kvar, men för min egna del måste jag säga att den silverfärgade står ut och matchar dessutom min MacBook Pro (förra generationens) riktigt bra.

Den nya Shufflen är lika kompromisslös som många av Bang&Olufsens produkter. Apple har gått sin egen väg genom att eliminiera alla knappar som inte behövs, och det innebär att det finns endast en kvar på själva enheten, och sedan göra den så liten så den är försvinnande liten. I detta lilla, men synnerligen eleganta hölje, döljer sig 4GB lagringsutrymme, som även kan användas som en vanlig USB-sticka om man vill det, och en batteritid på uppåt 8-10 timmar. Avsaknaden av rörliga delar drar givetvis upp batterikapaciteten men jag undrar om inte Voice Over-tekniken drar en del “kräm” av batteriet.

Den stora nyheten är givetvis att man numera kan få spellistor, artistnamn och låtnamn upplästa. I vissa länder är rösten en kvinna, i andra en man. För att undvika att en Engelsk låttitel framförd av en Svensk artist läses upp fel, så det blir svengelska av det hela, analyseras låtarna av iTunes så det blir rätt. Det finns säkert utrymme för fel även där men man vänjer sig rätt fort vid knapparna på hörlurarna och de som är vana vid iPhonens hörlurar förstår precis vad jag menar. Det skulle för övrigt inte förvåna mig om Apple inkluderar den här tekniken i iPhoneOS 3.0, men den som lever får se.

Något jag däremot hoppas att Apple undviker är att ta fram hörlurar till en kommande iPhone-modell som gör att tredjepartstillverkarna får det jobbigt. För iPhone kan man idag köpa lurar från de flesta mer etablerade tillverkare (det kommer för övrigt fler tester på lurar inom kort här på Macpro) och visst, Apple säger att tredjepartstillverkarna är på gång med lurar även för den nya Shufflen och de kan i mitt tycke inte komma nog snabbt för Apples hörlurar är utan tvekan bland de sämsta på marknaden.

Det finns de som testat den nya Shufflen som gnäller på att den inte går att ansluta till en stereoanläggning. Jag menar att den nya Shufflen inte ska anslutas till en stereo. Den pratar med dig och det blir på något sätt en väldigt intim “relation”, om man nu kan kalla det så, mellan dig och din musikmix. Låt det vara så. Och om man av någon anledning ändå envisas med att hook:a upp nya Shufflen till en stereo kan jag meddela att Apple kommer att släppa kablar för ändamålet inom kort.

Priset då? En 4GB Shuffle av den tredje generationen kostar 795 kronor och tja, den är helt klart värd det. Form kostar, och så även kvalitet, och det är få delar i en Shuffle som kan gå sönder. Frågan är bara vad jag ska göra med denna Shuffle, troligen är den tålig nog att låta min nioåriga dotter ha den i fickan.

Leverantör: Apple
Pris: 795kr
Köp den hos: PixMania (och stöd Macpro!)© 2021 Omsoc Publishing AB