2009-03-25
Nyhet

Mac Mini

<

p>

Nya Mac Mini är, tja, liten. Som vanligt. Och det är rätt kul att olyckskorparna fick fel om att Apple skulle lägga ner denna omåttligt populära datormodell. För den är ju svår att inte tycka om, och dess användningsområden har också varit väldigt diversifierade.

Den nya modellen lär inte göra många besvikna, förutom de som uppskattade de äldre modellernas prissättning. För nya Mac Mini är inte riktigt det kap som den tidigare varit, men därmed inte sagt att den inte är värd att titta närmare på för såväl de som vill gå från PC-träsket till Mac, och de som funderar på att köpa en dator för sitt mediacenter/serverrum/skrivbord.

En del av de stora nyheterna finns på baksidan. Fem USB-portar, en Firewire 800-port, in- och utgångar för ljud, en nätverksport, en DisplayPort och en Mini-DVI är vad som står att finna. Avsaknaden av en traditionell DVI-port lär vara stor för vissa och liten för andra, men det går ju som bekant att köpa sig en liten adapter och vips så har man fullstor DVI igen, som i sin tur går att konvertera till HDMI för de som vill ansluta Mac Mini:n till sin TV eller projektor. Och det går faktiskt numera att ansluta två skärmar till sin Mac Mini, vilket är en glad nyhet. Jag saknar däremot en strömanslutning till den nya härliga 24″ Apple Cinema Display-skärmen som jag testat tidigare på Macpro, vilket finns på de bärbara maskinerna av senaste modell i MacBook Pro-serien. Inbyggt trådlöst nät a’la 802.11n är standard.

Avsaknaden av FireWire 400 lär nog vara destå större, kanske främst för de som vill redigera video hemma på kammaren. För de som vill använda Mac Mini som en liten server har detta tidigare varit det enda realistiska alternativet och även om man även här kan köpa sig en adapter från FireWire 800, eller köpa ett diskkabinett med rätt anslutning redan från början, så vill man inte gärna hålla på med den typen av lösningar i ett serverrum. Det är ju å andra sidan inte det som Mac Mini är avsedd för, men ändå.

På insidan finns det också gott om nyheter. Ett nytt grafikkort, som tyvärr fortfarande snor minne av resten av systemet, och hela maskinen ska numera vara betydligt strömsnålare utan att vara långsammare enligt Apple. Jag menar dock att man inte köper en Mac Mini för dess prestandas skull utan för formatet, så jag lämnar det därhän. Knäpptyst är den dock även vid hårdare belastning.

Så om man ska summera Mac Mini känns den fräschare och snabbare. Gott om USB 2.0-portar och den passar in bra i Apples produktfamij. Men jag upplever också att fokus har förflyttats från det Mac Minin lanserades för att vara – ett billigt alternativ för att locka över PC-användare till Mac-världen. Köper man en Mac Mini idag är det fortfarnade utan mus och tangentbord, och utöver det krävs att man antingen köper en ny skärm från Apple eller en adapter för skärmanslutningen. Har man en videokamera med FireWire 400-anslutning krävs en adapter till och plötsligt blir det inte fullt så enkelt för en kanske redan lätt skeptisk PC-ägare som ändå ska testa Mac. Prisnivån gör också sitt för att förstärka det intrycket.

För oss redan frälsta är den dock ett givet köp om den passar in i den situation den ska användas till.

Leverantör:Apple
Pris: Från 6895 kronor inkl. moms
Återförsäljare: Apple Store© 2021 Omsoc Publishing AB