2009-03-27
Nyhet

Kan man klara sig utan ett TV-abonnemang?

I ett sällsynt men väldigt intressant inlägg på Macworld ställer sig Christopher Breen frågan om man faktiskt kan “plugga ur” sin TV och köra allt via Internet.

Jag har funderat på samma sak. Problemet är att i Sverige har vi i princip inga tjänster för att se på TV när man vill, och då vad man vill. SVT Play är ett alternativ för oss med Mac, och även TV4 har en liknande tjänst men eftersom det är i princip enbart dynga på TV4 med tillhörande systerkanaler har jag inte brytt mig om att kolla om den fungerar för Mac eller inte. Om du vet mer, hör av dig.

Hemma har jag det absolut billigaste abonnemang från Boxer man kan ha. Då vi bor mitt ute i bushen har vi inget val utan måste välja mellan parabol och digitalbox. Någon kabel-TV finns över huvudtaget inte och Telia kan inte leverera TV via bredbandet. En parabol är en stor och ful sak som jag inte gärna hänger på huset så det har fått bli en digitalbox, med alla de problem med mottagningskvalitet man kan räkna med.

Tanken har dock slagit mig mer och mer, att betala 200 kronor per månad och sedan kunna abonnera på exakt de kanaler och program man vill se. Detta går att göra redan idag, men då heter din leverantör inte Boxer eller Com Hem utan PirateBay, och då kostar det gratis med det “lilla” problemet att det bryter mot lagen att ladda hem material på det sättet.

Det ligger givetvis inte i kanalleverantörernas intresse att erbjuda en a-la-carte-tjänst där vi kan välja precis vad vi vill, för då skulle hela deras prismodell raseras. Boxer, Com Hem, Canal Digital, Viasat och allt vad de heter, lever på att du betalar för kanaler och program du aldrig tittar på. Läs den föregående meningen en gång till. Gör sedan jämförelsen med att köpa en bil på avbetalning som du aldrig kör, eller ett el-abonnemang med ström du betalar för men inte använder, eller vatten du betalar för men inte dricker.

TV-bolagen å sin sida hävdar, troligen, att de måste få betalt för stora dyra TV-produktioner. Och det har de rätt i, men varför ska inte vi som konsumenter ha rätten att endast betala för det vi vill se? På så sätt skulle det garanteras göras mindre dynga och TV-produktioner som faktiskt var riktigt bra, som exempelvis Mad Men, The West Wing, 2 and half men, Top Gear, och så vidare. Det är givetvis min personliga smak som avspeglas här men jag tror ni förstår vad jag menar och jag misstänker också att den genomsnittlige Macpro-läsaren inte är särskilt road av ännu en flamshurtig sitcom med krystade skämt var tionde sekund, akompanjerade av förinspelade skratt.

Det är en kamp mellan skräp och kvalitet, påtvingat material eller frihet att välja och chansen att göra rätt för sig, eller att bryta mot lagen.

Och jag är rädd för att TV-bolagen om fem år fortfarande inte kommer att fatta ett enda dugg av detta.© 2019 Omsoc Publishing AB