2009-03-29
Nyhet

MacBook Air (Rev.B)

Den andra generationens MacBook Air är, enkelt uttryckt, vad Air-modellen skulle varit från början, precis som med de flesta datorer från Apple som släpps i en uppgraderad version. Det finns fortfarande endast en USB-port, datorn är fjäderlätt och tangentbordet är helt okej. Men på insidan har det å andra sidan hänt saker. MacBook Air levereras numera med större hårddisk och har ett rappare grafikkort så den känns inte alls långsam eller “släpig” som den första generationens modell kunde göra. Den 13.3″ stora skärmen är ljus och riktigt bra med tanke på hur tunn den är, även om betraktningsvinklandet ibland påminner om min gamla 12″ PowerBook G4. Ljudingång saknas och utöver USB- och hörlursuttag finns en anslutning för Mini DisplayPort och Apples laddare. Det sistnämnda uttaget passar också ypperligt till strömmatningen från den nya 24″ Apple Cinema Display-skärmen som jag testade tidigare här på Macpro.

MacBook Air är en bra dator. Det är inget snack om det. Problemet ligger istället i att många köpt den och sedan blivit besvikna över dess begränsningar. För visst blir det tradigt med en USB-port, eller att tangentbordet inte riktigt lämpar sig att skriva några längre doktorsavhandlingar på. MacBook Air är nämligen ingen ersättare för en mer kraftfullt bestyckad bärbar dator eller stationär dito, utan ett komplement. Mitt drömscenario borde att byta ut min 17″ MacBook Pro mot en MacBook Air (sugen på ett byte? hör av dig!) och sedan komplettera med en stationär dator för lite tyngre arbete med exempelvis grafik, musik eller video.

MacBook Air skapades för mobila användare, road warriors som de kallas i USA, där portabilitet är det viktigaste. Och detta är enligt mitt tycke Apples svar på de Netbooks som har så stora framgångar, fast Apples modell är givetvis (!) betydligt dyrare men också betydligt bättre.

Söker du en dator som är så lätt så man nästan är rädd för att den ska lätta från bordet och lägga sig i omloppsbana, och är fullt medveten om de begränsningar som finns är MacBook Air för dig.

Jag är det, och jag vill ha en.

Leverantör: Apple
Pris: från 16995kr inkl. moms
Återförsäljare: Apple Store© 2020 Omsoc Publishing AB