2009-03-31
Test

Mac Pro – “The Tower of Power”

 

Dags för lite teknikporr, således. För det är precis vad det handlar om när jag som första testare i Norden nu får ta mig an nya Mac Pro. Häromdagen skrev jag om nya MacBook Air och hur den fungerar så väldigt bra som ett komplement till något kraftfullare under skrivbordet. Det “något” är, åtminstone i mitt drömscenario, en Mac Pro.

Så, vad får man då för prislappen? För det är en minst sagt saltad prislapp. En Mac Pro börjar på strax under 27000 kronor, vilket är ljusår från när dess företrädare, Powermac G5, dök upp. Då kostade en dylik från runt 17000 kronor i dåtidens valuta. Vad har då hänt jämfört med nu? Apples utbud av maskiner under Mac Pro är så pass kraftfulla så man endast i uteslutande fall faktiskt behöver kraften i en Mac Pro. Men å andra sidan, när man behöver den kraften, så finns den verkligen där.

Mitt testexemplar som skickades över från Apple har 8GB internminne, och det räcker gott och väl för att exemelvis Aperture 2 ska flyta som i princip rinnande vatten. Att sitta med en Mac Pro och surfa på nätet och läsa lite mail känns nästan oanständigt med tanke på all kraft som sitter under skalet.
Med upp till två 3.93GHz-processorer med fyra kärnor vardera och med maximalt 32GB internminne ställer det inte bara krav på plånboken utan också på operativsystem och applikationer. Och då Apple i princip erkänt att det först i nästa version av Mac OS X, Snow Leopard, kommer att finnas ett fullgott stöd för många processorkärnor och ett mer komplett 64-bitarsstöd med ordentlig hantering av stora minnesmängder.

I dagsläget stödjer givetvis Mac OS X både ordentligt med minne och många processorer men det kan alltid bli bättre. På applikationsfronten är det en helt annan femma och det beror också på vilken applikation man kör, och hur pass väl den tar tillvara den hårdvara som finns tillgänglig.
En fullsmetad Mac Pro med 32GB minne och åtta processorkärnor (uppdelat på fyra processorkärnor per processor, som i sin tur är på 2,93GHz) går loss på 128695 kronor inklusive moms. Något kraftfullare står nog inte att hitta från Apple om man vill ha den nästintill knäpptysta maskinen under skrivbordet, och det är givetvis frågan hur många såna konfigurationer Apple kommer att sälja. Intresseklubben kan anteckna att en Xserve med motsvarande konfiguration, fast då md två Xeon.-processorer på 3GHz vardera med fyra kärnor per processor, “endast” går loss på 118925 kronor inklusive moms.

Grundmodellen av Mac Pro, med fyra processorkärnor på 2,66GHz och 3GB minne går loss på strax under 27000 kronor inklusive moms och det placerar Mac Pro långt utanför de flestas räckvidd om man betänker att man gärna vill ha en rejäl skärm eller två att akompanjera maskinen. Glappet ner till nästa stationära dator utan skärm, Mac Mini, är alldeles för långt och jag hoppas att Apple inom kort lanserar en budget-modell av Mac Pro som även normalt folk vill ha. Alla varken kan eller vill köpa en iMac (som jag testade tidigare och hyllade) för att få en vettig pris/prestanda-balans.

Men för de som har råd, och verkligen behöver en Mac som kan leverera, exempelvis för videoredigering, musikskapande tungt grafikarbete så är detta ett självklart val.

Det är också det enda valet

Tillverkare: Apple
Pris: Från cirka 26995 kronor inklusive moms
Återförsäljare: Misco© 2019 Omsoc Publishing AB