2009-04-19
Nyhet

Time Capsule 2

Time Capsule är en himla smart liten burk från Apple. Ja, så skulle man kunna sammanfatta den iallafall. Men precis som med den första versionen finns här både fördelar och nackdelar.

Fördelarna med en Time Capsule är rätt uppenbara. Dela ut skrivare, diskyta och anslut maskiner via trådlöst 802.11n eller med den inbyggda gigabit-switchen. Time Capsule gör allt förutom att låta sig anslutas till stereon för musikspelande från iTunes. WLAN-stödet har numera två separata anslutningspunkter där man kan dela ut sin internetanslutning via den ena punkten utan att ens gäster kommer åt det interna nätverket. Mycket smart och en välkommen nyhet. Och WLAN-stödet är bättre jämfört med den förra Time Capsule där prestandan var av suboptimal karaktär, om uttrycket tillåts.

Med en 500GB eller 1TB stor hårddisk finns det också gott om plats för åtminstone ett par-tre Mac:ar med hyfsat stora datamängder utan att det blir fullt. Time Capsule är snygg, knäpptyst och så där lagom Apple-snygg, helt enkelt.

Det var de bra sakerna. Nu var det dags för de inte fullt så bra sakerna:

Time Capsule blir fortfarande stekhet. Och hetta är ingen bra idé, i synnerhet inte om det sitter en hårddisk i samma hölje. För det är endast en hårddisk i en Time Capsule. Hade jag fått välja hade jag hellre haft två mindre 2,5″ SATA-diskar med en låg rotationshastighet (4800-5400rpm) för spegling av datat. Apple lovar att hårddiskarna ska vara tuffa som Stålmannen, men jag förbehåller mig rätten att vara en aning skeptisk då jag sett fler än en hårddisk paja för att det helt enkelt blev för varmt.

Ett annat problem med Time Capsule är var man ska ha den någonstans. En produkt av det här slaget skulle jag utan problem kunna ställa i en bokhylla eller på skrivbordet, men alla vill inte ha en switch där med alla kablar som det medför, utan man kanske vill ha den undangömd någonstans, i ett skåp kanske? Ingen bra idé alls. Time Capsule blir så varm så den helt enkelt slutar fungera om man ställer den på ett ställe där den inte har gott om luft omkring sig. Man bör heller inte placera något ovanpå en Time Capsule. Hade jag varit Apple hade jag istället för den feta plastplattan under enheten satsat på SGF:er (Små GummiFötter) under enheten och på så sätt skapat lite luftflöde även under den.

Processorkraften i en Time Capsule tycks inte riktigt räcka till för att skyffla data genom den inbyggda gigabitswitchen. Jag testade även att använda Time Capsule som en brandvägg men noterade märkbart sämre prestanda på min ADSL-anslutning från Telia.

Nej, Time Capsule gör sig allra bäst som en NAS-enhet med ett enda syfte: att ta backup på dina data. Den gör jobbet bra, är superenkel att installera och när den är igång så tänker du inte på att den finns där. Och det, trots Time Capsules tillkortakommanden, måste vara det bästa betyg en produkt kan få.

Leverantör: Apple
Pris: från 3195kr inkl. moms (500GB)
Återförsäljare: Apple Store.© 2020 Omsoc Publishing AB