2009-05-10
Nyhet

Netgear ReadyNAS Duo

Hur kan man beskriva ett sinnestillstånd av närmast total avslappning? Det låter pretentiöst, men att veta att ens digitala data är säkrade och undanstoppade på ett sätt som bara fungerar, bara finns där och inte är störande på något sätt, det är ett sätt att beskriva total avslappning.

För mig blev det allt mer stressande att ha en bullrande server i mitt arbetsrum. Att det satt elva hårddiskar i den gjorde inte saken bättre, och värmeutvecklingen i rummet var närmast löjlig. Så, den enklaste lösningen vore väl att skaffa ett par hårddiskar som var mycket, mycket större istället?

Kanske.

Men vad ska jag ha en server till hemma, egentligen? Ingen aning, om sanningen ska fram. Så, jag började fundera på att köpa någon annan form av lagring istället. En NAS, Networked Attached Storage, började framstå som en allt mer attraktiv lösning. Men frågan är då givetvis: vilken ska man välja?

Vana trogen tittade jag hos Dustin och kom sedan fram till att om nu Apple inte erbjuder en så får någon annan ta deras plats i mitt hem. Med tanke på hur Apple behandlar sina kunder var det inte ett särdeles svårt beslut att ta. Så det fick bli en titt på Netgears ReadyNAS Duo. Ett mail senare hade jag en låneenhet från Netgear hos mig och utan att egentligen ha läst på om dess funktioner allt för noga så installerade jag enheten med 2x500GB SATA-diskar. Den första disken satt i vid leverans och efter att den andra monteras in så speglades den första på den andra helt automatiskt. In med en ethernetkabel till min gigabit-switch (ReadyNAS Duo klarar upp till gigagbit ethernet, tack och lov!) och sen på med strömmen.

Det är minst sagt förvånande vilken skillnad det är i bullernivå i mitt arbetsrum. ReadyNAS Duo är i princip knäpptyst och med stöd för FTP, SMB/CIFS och AFP har den alla protokoll jag behöver. Men jag blev närmast chockad över att se att en utmärkt UPnP-servern för utdelning av video och musik är inbyggd, liksom musikservern FireFly som pratar med iTunes-klienterna i mitt nätverk. Ytterligare tillägg kan också installeras för utökad funktionalitet. De utdelade katalogerna på NAS:et kommuniceras dessutom ut via BonJour så din Mac hittar garanterat fram.

Mycket plus för Netgears ReadyNAS Duo alltså. Nackdelar då? Jag har hittat en enda: om du först väljer att konfigurera upp din ReadyNAS Duo att få en adress via DHCP och DHCP-servern sedan av någon anledning försvinner eller sluta fungera, så kommer du inte att komma åt NAS-enheten. Vad som är extra oroande är att den annars så utmärkta programvaran för att konfigurera enheten, vitsigt döpt till RAIDar (jodå, det medföljer en version för Mac OS X också!), inte heller hittar någon enhet över huvudtaget. Har man sedan satt en fast IP-adress på en enhet så verkar RAIDar ändå ha uppenbara problem med att hitta den. Sensmoralen är: sätt en fast IP-adress på enheten direkt så är det överstökat.

En annan sak jag funderat över är vad som händer om man skaffar två, tre eller kanske ännu fler ReadyNAS Duo. Det hade ju varit väldigt najs om det fanns ett sammanhållande gränssnitt för alla enheterna men det är nog kanske lite väl mycket att begära. Däremot kunde Netgear minsann ha byggt in en DHCP-server i ReadyNAS Duo, det hade verkligen inte varit för mycket begärt.

Vad kostar kalaset då? Någonstans mellan 2800-3500 kronor beroende på om hårddiskar och annat följer med i priset eller inte.

Jag tror jag hittat den NAS som jag vill ha hemma. Men det blir nog till att köpa två stycken.

Tillverkare: Netgear
Pris: Cirka 2900-3500 kronor beroende på bestyckning
Köp den hos: Misco AB© 2019 Omsoc Publishing AB