2009-06-09
Krönika

“"Lär av piraterna"”

Ola Larsmo:

Rent partipolitiskt var EU-valet ingen rysare, hur mycket de olika partiledarna än försöker trolla fram små segerduvor ur innerfickan. Alliansens procent stannar i skrivande stund på 42,6 mot vänsterblockets 41,4. En procentenhets skillnad är en mycket bräcklig grund att bygga ideologiska luftslott på.

De stora förlorarna är Vänsterpartiet, som tappat många väljare till både Miljöpartiet och – förutsägbart – Fi. Räknar man in Fi i vänsterblocket blir deras resultat i stället 43,6. ­Trafiken över blockgränsen är helt enkelt minimal.

Få av de traditionella partierna har något att mysa över. Det har däremot jokern Piratpartiet. De lyckades inte bara muta in ett hörn som övriga politiker lämnat tomt utan också mobilisera väljare som annars stannat hemma. Och det är här som alla partier från vänster till höger gör mycket, mycket klokt i att rensa hörselgångarna en smula. För det är i den digitala sektorn som alltmer av politikens stora frågor ställs.

Larsmo avslutar sin krönika med att konstatera att han har svårt att få ihop Piratpartiets program. Jag kan inte göra annat än att hålla med dem. Som jag förstår det vill de åka till Bryssel och använda sitt enda mandat till att rösta emot allt som inskränker den personliga integriteten. Men vem som avgör det, och vad det egentligen innebär, det känns mer otydligt.

De som tror att deras röst på Piratpartiet ska innebär att The Pirate Bay lämnas ifred, och att film- och skivbolagen låter fildelarna hållas kan nog ta och tänka om. Piratpartiets uppgång kan lika snabbt bli deras fall och likt Junilistan riskerar de att åka på en rejäl baksmälla när det är dags för nästa val.

Med en rejäl skopa otur heter uppstickaren då Sverigedemokraterna eller Feministiskt Initiativ.© 2019 Omsoc Publishing AB