2009-06-09
Krönika

Några tankar om Snow Leopard Server

Det ser… tja, svettigt bra ut, helt enkelt. Äntligen kommer pushmail, förhoppningsvis ett bättre gränssnitt mot mailen via webbläsaren och serverfunktionerna för adressboken och fjärrinloggning är inte heller fy skam.

Det är lite synd att Apple bestämt sig för att fimpa PPC-stödet för Xserves; det finns fortfarande gott om Xserve G5-maskiner i drift med tillräckligt med muskler för att hålla Snow Leopard Server under armarna med god marginal, men samtidigt förstår jag Apples vilja att få bort alla PPC-referenser ur koden och på så sätt kunna optimera den ytterligare.

Prestandaökningarna på Java- och Mailservern, där Apple jämför sig med Sun:s motsvarande produkter, är intressanta. Dels eftersom Microsoft fortfarande använder Sun:s mailserver för sitt interna bruk, och dels eftersom de slår på ett företag som inom kort ägs av Oracle, vars VD och styrelseordförande (Larry Ellison) är bästis med Steve Jobs. Jag är inte så insatt i hur pass mycket arbete Sun lägger ner på sin Java Messaging Server (intressant nog tipsar Sun själva om hur man uppgraderar till Exchange Server 2007 från tidigare Exchange-versioner. Länken till den informationen hittade jag på Sun:s hemsida för just Java Messaging Server (klicka på “Give your business a boost”), men jag hade hellre sett att Apple snörade på sig boxhandskarna och delade ut ett par rejäla svingar mot Exchange Server eller någon annan större leverantör där jämförelsen faktiskt är intressant.

Jag känner flera som ännu inte uppgraderat från OS X Server 10.4 till version 10.5. Det fanns helt enkelt ingen anledning och version 10.5 har heller aldrig känts som en klockren release. Snow Leopard Server, däremot, ser verkligen ut att kunna ge ett mervärde för ett företag på ett sätt som jag inte tror att Mac OS X Server någonsin gjort tidigare.

Jag arbetar med IT-drift på en daglig basis och en av de utmaningar som i princip alla företag står inför idag är att få olika system och funktioner att lira tillsammans. Vill man köra Microsofts produkter så är det relativt enkelt att uppnå detta, men också fruktansvärt kostsamt. Vill man titta på alternativen så är det många timmars arbete som krävs för att komma ens i närheten av det som Microsoft kan erbjuda i sina produkter och sin katalogtjänst Active Directory. Snow Leopard Server täcker inte på långa vägar allt som ett företag kan tänkas behöva, men tittar jag på den miljö jag sitter med idag hade Snow Leopard Server, förutsatt att produkten håller vad Apple lovar, löst många problem.

Men, så är det ju alltid osäkerheten runt en ny produkt från Apple. Håller mailfunktionen vad Apple lovar? Kommer allt att fungera direkt ur kartongen? Hur kommer min server att fungera om jag uppgraderar den? Jag kommer att detaljgranska detta när jag kan lägga vantarna på releasekoden. Återkommer i ärendet då.© 2019 Omsoc Publishing AB