2009-06-10
Nyhet

Kvalitet

Har ni tänkt på ordet “kvalitet”? Smaka lite på det. Vi vill ha kvalitet i vården, i våra barns skolor, i maten vi äter, tv-programmen vi tittar på och sängarna vi sover i. Bilarna vi kör ska bara fungera, vägarna ska ständigt vara nyasfalterade, våra datorer ska helst vara av senaste modell och givetvis ultrasnabba, och ett strömavbrott är fullständigt oacceptabelt.

Men samtidigt jagar vi ständigt de lägsta priserna på allt. Vi prutar (ibland), gnäller om höga skatter, avgifter och skulle strömmen försvinna några timmar, eller vägarna korkas igen av ett plötsligt snökaos, så rasar vi så vi blir blåa i ansiktet.

Jag har läst Greg “Groggy” Lehey:s dagbok i ett par år nu. Greg bor ute på vischan i Australien. Där samlar de allt regnvatten i en privat damm på tomten så de kan vattna sina växter och kunna bekämpa eventuella skogsbränder som uppstår då och då. Greg har en internetlina via parabol vars upptid och hastighet knappast överstiger de mobila bredband vi använder (och gnäller på) här hemma. Greg har 2-3 strömavbrott i veckan, om han har tur. Hans UPS:er brinner upp på löpande band på grund av alla strömspikar som elleverantörens usla nät genererar. Greg Lehey muttrar givetvis om detta ytterst regelbundet i sin dagbok. Men han gillar också läget och inser att detta är vad man får när man betalar de priser som man betalar.

Kvalitet, mina vänner, är det vi alla vill ha, men få är beredda att betala fullt ut för. Så vi får väl nöja oss med datorer som havererar, vägar med hål i och strömavbrott lite då och då.

Eller som f.d journalisten Erik Hörnfeldt (numera en gång PR-pamp på mobiloperatören Tre) i ett av sina ljusare ögonblick sa: Buy Quality, Cry Once.© 2019 Omsoc Publishing AB