2009-06-13
Krönika

Vad är en PowerPC-Mac värd nu?

I och med presentationen av Snow Leopard på WWDC i måndags så drog Apple effektivt undan fötterna på de som trodde att de skulle kunna sälja sina PowerPC-utrustade Mac:ar till ett okej pris.

Trenden med prisdumpningar syns redan på Blocket, där G5-maskinerna först satts ut till rent hutlösa priser men nu börjar sänkas allt mer till lite mer rimliga nivåer. Bra.

Alla har dock inte riktigt förstått läget ännu. Det finns de som på exempelvis Blocket försöker sälja PowerMac G5-maskiner för 10000 kronor (och det finns även en och annan riktig optimist…), och det är givetvis ett överpris. Missförstå mig inte, En Xserve G5 eller PowerMac G5 är fortfarande köpvärda datorer, men då snackar vi om priser runt 3000-5000 kronor för en hyfsat kvick PowerMac G5, eller kanske 6000-8000 kronor för en senare Xserve G5. Som jag nämnde min text om Snow Leopard Server så är en Xserve G5 fortfarande ett bra köp, och kan man inte uppgradera sig bortom Mac OS X 10.5 så finns alltid Linux att tillgå, och det fungerar alldeles ypperligt på de senare Xserve G5-modellerna. På de gamla G4-modellerna av Xserve är det roligare att hyvla av sig tummen än att installera Linux på dem, så undvik dessa modeller om du inte kan tänka dig med att stanna på Mac OS X Server 10.4.

I min datorpark fanns fram tills häromdagen endast två PPC-Mac:ar. Min gamla Xserve G4 och en gammal PowerMac G4 på 700MHz som tycks ha bestämt sig för att inte fungera mer. Alls. Den tänkte jag skänka bort för övrigt, så kom och hämta om du vill ha den till något.

Det som hände var att en vän nämnde att han hade en PowerMac G5 ståendes under sitt bord som han inte ville ha. Så jag fick den.

Låt gå att det var en 1.6GHz-modell, men den har ändå 2GB minne och 2x500GB hårddiskar, så efter lite installerande så kör den nu Mac OS X Server 10.5. Den gör det med riktig bravur, och kommer att göra så i många år framöver, och det är också det jag försöker säga med denna text: en G5-maskin är fortfarande värdefull. Dumpa den inte på soptippen, eller undvik den inte på Blocket, bara för att den inte har en Intel-processor i sig.

Till rätt pris är den fortfarande ett fynd. Och om du har en som du vill bli av med: sälj den billigt på Blocket eller ge bort en till någon som har mer nytta av den. Han eller hon kommer garanterat att uppskatta gåvan.© 2020 Omsoc Publishing AB