2009-06-16
Nyhet

Några tankar om Apples Push-notifieringstjänst

Kommer Apples infrastruktur att orka med alla push-notifieringar?

Det finns flera frågor om varför Apple valt att bygga det på det här sättet. Ska de lansera en MobileMe för företagen? Kommer det att kosta något att skicka push-notifieringar via Apple?

Om man drar parallellen mellan RIM (Research-In-Motion):s Blackberry och Apples iPhone, så fungerar det ungefär på samma sätt. RIM:s lösning bygger på att ett företag har en särskild Blackberry-server som kopplats in till företagets infrastruktur för mail (oftast Microsoft Exchange). Mailen skickas sedan från eller till företagets e-post från de mobila enheterna via RIM:s servrar.

En kort tid var jag just användare av den här tjänsten och vid en tidpunkt rasade RIM:s serverpark varvid mailen för alla Blackberry-användare i USA, vilka jag tillhörde då min dåvarande arbetsgivares infrastruktur fanns just i USA, stannade. Detta, mina vänner, kallas Single Point of Failure. Vad värre är, så befann sig då företagskunderna helt i händerna på en tredje part. Precis som vi kommer att göra med Apples Push Notification-tjänst som bygger på samma modell som RIM:s.

Microsofts Exchange Server har en enorm fördel här. Användarna kopplar upp sig mot företagets server direkt via ActiveSync, istället för att gå via omvägar som dessutom kostar mer pengar. Företaget har total kontroll över användarnas telefoner och kan också exempelvis använda ett VPN för uppkopplingen om inte SSL-kryptering känns säkert nog.

Jag har berört detta tidigare på Macpro, och det finns säkerligen anledning till att återkomma till detta ämne igen när vi nu bara är dagar från lanseringen av iPhoneOS 3.0.© 2019 Omsoc Publishing AB