2009-06-24
Nyhet

Iomega StorCenter ix2

Efter att jag först sågat, sedan börjat luta åt att ändå rekommendera Iomegas UltraMax Pro (jodå, den fungerar faktiskt fortfarande och visar inga som helst tecken på att vika ner sig…) så var det med viss spänning jag kastade mig över Iomegas bidrag till NAS-marknaden: StorCenter ix2.

Det första jag reagerar på är att den låter. En hel del. Jämfört med min stora favorit, Netgears ReadyNas Duo, är Storcenter ix2 rent av bullrig. Det smattrar rejält när hårddiskarna jobbar och till skillnad från ReadyNas Duo är detta ingen enhet jag skulle vilja ha på skrivbordet.

En annan sak jag reagerade på under installationen var kraftaggregatet. Detta är en sak som Iomega tycks ha en tendens att spara in på ibland och även om testexemplaret fungerade felfritt så infann sig ändå känslan av att detta är något som inte kommer att hålla särskilt länge. Låt oss hoppas att jag har fel.

En titt på hårdvaran i övrigt avslöjar en del överraskningar, både positiva och negativa. Det positiva är att man i USB-portarna kan ansluta skrivare, extra hårddiskar, en webbkamera (!) eller en Bluetooth-adapter. Det sistnämnda är ju rent ut sagt galet fräckt och tja, varför inte använda sig av just Bluetooth för att trycka en fil till eller från sin mobiltelefon via StorCenter ix2. Till skillnad från ReadyNas Duo finns dock inte i dagsläget någon möjlighet att lägga in tilläggsapplikationer som exempelvis ett program för hantering av bilder, eller varför inte en BitTorrent-klient. Däremot har StorCenter ix2 stöd för FTP-åtkomst, CIFS, FTP och NFS. Övervakning av enheten kan ske dels via varningsmail som kan skickas direkt från StorCenter ix2 till en på förhand vald mailadress, och dels via SNMP om man nyttjar det.

I dagsläget saknar StorCenter ix2 funktionen för att kunna agera Time Capsule mot Mac-klienter, vilket ReadyNas Duo numera har via en gratis uppgradering. Istället har Iomega inkluderat externa programvaror för Mac respektive PC som båda kommer från Retrospect och dessa har jag inte tittat närmare på. Administrationsgränssnittet lämnar inget att önska. Det är tydligt, snabbt och lättanvänt.

Men, och ett stort men: även om StorCenter ix2 är en duglig NAS, vilket jag inte alls betvivlar, så saknar den så mycket funktionalitet om man just jämför med Netgears ReadyNas Duo. I den senare finns inbyggda programvaror för att strömma ut musik och video till olika klienter, stöd för AFP (Apple File Protocol), och massor med annat godis. StorCenter ix2 är liksom “bara” en NAS, medan ReadyNas Duo i princip är en ersättare till din hemmaserver, eller ett alternativ om du tittar på att köpa en.

Detta syns givetvis också på priset. En StorCenter ix2 får du för strax över 2700 kronor inklusive moms med två 500GB-hårddiskar installerade. ReadyNas Duo snuddar på 3000 kronor men då med endast en 500GB-disk installerad. Mer disk för lägre penning, eller mer funktionalitet och mindre disk för mer penning, är slutsatsen. Vad du än väljer lär du bli nöjd, men ReadyNas Duo är tveklöst det bättre köpet för en Mac-användare om man ser till det längre perspektivet.

Leverantör: Iomega
Pris: Från cirka 2700 kronor.
Köp den hos: Dell© 2019 Omsoc Publishing AB