2009-06-24
Nyhet

iOrdning 3

Hur vanligt är det med ett svenskt bokföringsprogram? I Windows-världen finns det ju ett antal att välja mellan, men för oss Mac-användare har det ju minst sagt varit tunnsått. I synnerhet om man ser till att programmet inte bara är på svenska utan också utvecklat i Sverige.

Erik Aderstedt (som jag intervjuade i Mars här på Macpro) ligger bakom programmet och efter att ha använt programmet i skarpt läge hela våren i mitt egna företag tänkte jag att det var dags för ett test.

Mina vänner, och för all del min fru, beskriver mig som en kreativ person, men som inte är så värst vidare bra på att hålla reda på kvitton, pengar och sånt där. Jag läste företagsekonomi på gymnasiet och det slutade med en etta i betyg och jag har fortfarande problem att hålla reda på vad debit och kredit betyder. Förutsättningen för att jag skulle kunna sköta min bokföring själv är således inte helt optimala, utan snarare ett recept för katastrof som endast kan sluta i revision, en fet momsinbetalning till Skatteverket och tandagnisslan.

Men se tji fick belackarna. Efter sex månaders arbete så har jag totalkoll på företaget. iOrdning heter förklaringen, och för att detta inte ska vara en halleluja-text (vilket givetvis inte blir enklare av att det i skrivande stund finns en annons för programmet här på Macpro) så finns givetvis saker och ting som jag initialt inte förstod. Som att exempelvis måste skapa en verifikation för att intäkter ska registreras i kassaboken, eller att det är en aning knepigt, men inte omöjligt, att skapa egna mallar för sina utgående fakturor. Jag hade gärna lagt till ett fält till med ytterligare en mailadress för inkommande fakturor i den annars väldigt stiliga standardmallen och det har jag inte listat ut hur man gör ännu.

Men annars är det en packe godsaker det här programmet har inbyggt. Vad sägs om möjligheten att dra in en PDF på en faktura, eller ett inscannat kvitto, i en verifikation? Grymt enkelt och snyggt och ett säkert sätt att hålla ordning på dokumenten. Att kunna generera blanketter till Skatteverket (NE och Moms-redovisning) är också guld värt och för ett litet företag som mitt.

Och allt för under tusen kronor.

Finns något jag önskar fanns i programmet? Jag har tidigare, i direktkontakt med utvecklaren, framfört ett önskemål om en iPhoneapplikation. Inte nödvändigtvis för att mata in siffor med utan snarare för att kunna titta på sin bokföring om man får en fråga om en obetald faktura eller liknande och är borta från datorn. Det hade även varit trevligt om flera användare kunde köra mot samma bokföringsfil så min mer ekonomiskt sinnade hustru enkelt skulle kunna gå in i bokföringen utan att behöva sitta vid min dator, eller om man är flera anställda i ett företag som behöver komma åt just bokföringen.

Jag vet inte hur pass lämpat iOrdning är för ett större företag, men har du en egen firma och vill lägga så lite energi som möjligt på att hålla ordning på siffrorna och därigenom kan lägga mer tid på att faktiskt dra in pengar, så är iOrdning valet för dig.

Leverantör: Aderstedt Software
Pris: 980 kr exklusive moms
Köp den hos: Aderstedt Software© 2019 Omsoc Publishing AB