2009-07-20
Nyhet

Dagens fulhack

Att faxa via nätverket är ju trevligt, även om fax som fenomen kan vara ganska motbjudande i en tid då man helst mailar PDF:er med fakturor och annat.

Men, om man nu måste så finns det två alternativ. Det ena är att dela ut en “mjukvarufax” på en vanlig OS X-klient med ett inbyggt eller anslutet modem.

Det andra, om du redan har en Leopard Server, är att fulhacka lite. I normala fall kan man endast dela ut Postscript-skrivare på Leopard Server men genom ett litet hack i terminalen kan man dela ut vilken skrivare man vill. Och där inryms allt från USB-anslutna skrivare till den inbyggda faxen:

1. Logga in.
2. Öppna terminalen
3. skriv eller pejsta in följande:

sudo mv /System/Library/CoreServices/ServerVersion.plist /System/ Library/CoreServices/ServerVersion.plist.disactivated

4. Logga ut från terminalen och sedan helt ut ur OS X.
5. Logga in igen.
6. Öppna System Preferences, och titta sedan i vyn för “Sharing”

Resten är ganska självförklarande. Vad fulhacket gör är helt enkelt att låta Leopard Server tro att den är en vanlig klientversion och inte en OS X Server. Funktionaliteten finns ju redan där men Apple har helt enkelt dolt den.

Vill man sedan återställa allt tillbaka som det var så är det bara att kolla på terminalhacket ovan och göra det motsatta, logga ut och sen logga in igen så är allt kosher.© 2020 Omsoc Publishing AB