2009-08-02
Nyhet

iPhone 3GS

<

p>

Även om hypen inte riktigt nått upp till samma nivåer som när iPhone 3G släpptes, så har intresset ändå varit stort för när uppföljaren, iPhone 3GS, nu släpps ett år senare.

Frågorna jag har haft har varit många, och jag har också varit rätt skeptisk till att iPhone 3GS är så mycket bättre än den “gamla” (det känns rätt underligt att kalla den just det) iPhone 3G-modellen.

I fredags damp så budet ner från Apple med mitt testex av iPhone 3GS. Under helgen har jag filmat, spelat, plåtat, navigerat och lekt med röststyrningen, installerat de applikationer jag i normala fall kör på min iPhone 3G för att enklast få en uppfattning om huruvida iPhone 3GS är bättre än sin föregångare.

Svaret är otvedtydligt ja.

Men det är inte ett enkelt svar att komma fram till. Det är många små saker som tillsammans bildar en enhetlig bild av att detta är den iPhone jag hade velat lägga mina pengar på för ett år sen. Nu står jag här och är beredd att köpa en ny iPhone igen.

Kompassen är ett exempel på en smart liten funktion som faktiskt går att leva utan, om man ska lägga handen på hjärtat. Men smart är den, och läcker. Röststyrningen likaså, den fungerar bra och är väldigt trevlig att ha i bilen, men det hade varit ännu trevligare om den fungerade via ett Bluetooth-headset och inte enbart via Apples (eller en tredje parts) trådbundna dito.

Prestandan är bättre. Men även här är det de små skillnaderna som gör helheten. Öppna applikationer går snabbare, telefonen känns mer rapp överlag och ett av mina favoritspel, Real Tennis 2009 (som efter en ominstallation inte kraschar längre) flyter på som rinnande vatten. Det är som sagt små skillnader men det är precis de skillnaderna som gör att när man sedan återvänder till den gamla 3G-modellen upplever en viss frustration med att allt inte flyter på precis som det gjorde på den snabbare 3GS.

När jag 2002 köpte min andra Mac, så var det efter att först ha ägt en PowerBook G3 med den första versionen av Mac OS X på. Den sålde jag och hade väl inte tänkt återvända till Mac:en igen förrän jag såg en Stevenote där han demade iPhoto. Den demon gjorde att jag ett par dagar senare hade köpt en modernare Power Mac G4.

Att jag berättar denna lilla anekdot beror på att jag nu har haft samma upplevelse med iPhone 3GS, en telefon jag initialt hade tänkt hoppa över och istället vänta på nästa modell. Den här gången är det videoinspelningen som fick mig att ändra åsikt.

Allt annat, lite snabbare, mer minne, kompass och allt vad det nu kan vara, är rosen på prinsesstårtan. Inte alls nödvändig, men trevlig att den finns där. Videokameran gör dock hela skillnaden. Den gör att telefonen faktiskt är värd de pengar som den kostar. Integrationen med MobileMe och YouTube är rent ut sagt genial och möjligheten att redigera filmen direkt i telefonen innan man laddar upp den på nätet fick mig bokstavligen talat att tappa andan.

iPhones belackare säger, som vanligt, att det här har funnits i andra telefoner sedan Sundsvall brann, men om Apples konkurrenter nu har haft funktionerna så länge, varför har de inte gjort det lika bra, eller bättre, än Apple?

Frågetecken har funnits runt batteritiden. Jag har ärligt talat inte märkt någon större skillnad mellan iPhone 3GS och den gamla 3G-modellen ännu, men jag kommer att återkomma i frågan under veckan när jag har kunnat testa telefonen mer ute i fältet. Så värst varm tycker jag inte den har blivit heller under mina tester av ganska processorintensiva saker som videofilmning, spel, och så vidare.

Det enda problemet, och det är ett litet problem egentligen, är telefonens utseende. Det finns ingenting, och då menar jag verkligen ingenting bortsett från att det på den värsta modellen står “32 GB” på baksidan, som säger att det är en iPhone 3GS man går runt och stilar med. Apple kunde gott ha satt en ny logga på baksidan. Den högre prislappen kräver det nästan.

Ett annat problem är att båda mina döttrar vill ha en iPhone 3GS, men det problemet får Tomten hantera framåt December månad. För egen del kom julafton tidigt i år, för det finns ingen som helst möjlighet att jag återvänder till min gamla, men ändå fina, iPhone 3G.

Det är de små detaljerna som gör det, och Apple har fått till just de små detaljerna.

Leverantör: Apple
Pris: Varierande. Se iLoves genomgång för mer information.
Köp den hos: Tre, med flera.© 2021 Omsoc Publishing AB