2009-08-07
Nyhet

Fler utvecklare lämnar App Store

Robert Bazinet:

1. Apple gets enough of my money and I don’t think I want to give them another $99 for the privilege. If I create an application for the store and it gets approved I am adding value to the iPhone as a platform and I don’t think I should have to pay for it. What does the $99 actually go towards? It’s not like there is any overhead for me being a member and downloading the iPhone SDK. Seems like another way to make a buck for Apple. No thanks.

2. It’s not open. I can’t just create an application and give it to my friends. I am forced through the Apple Store just to have something available for my friends to use.

3. The biggest reason is the noose of control Apple has over the process. I can take the time and effort to create an application, submit it to the store and under the whim of Apple, it can be rejected, just ask Google. It is a bad business decision, especially for small companies with limited resources, to take the time to create a piece of software and have Apple reject it. You have no leg to stand on, you just wasted all that time.

Phil Schiller bemötte en del av kritiken mot App Store i ett mail till John Gruber. Men mycket av kritiken som App Store just nu får tar Schiller aldrig upp.

Man kan säga vad man vill om Android, Windows Mobile och för den delen, Palm Pre och dess WebOS, men det är tre öppna system som vem som helst kan utveckla för, utan att behöva gå via dess tillverkare för att ens får sprida programmen. Apples argument att de på det här sättet håller iPhone och iPod Touch-användarna säkrare genom att de först själva går igenom programmen är rent nonsens med tanke på all dynga som släppts igenom de senaste månaderna.

Beslutet att sparka ut Google Voice från Apple kan mycket väl ha varit den första spiken i kistan för iPhone:s populäritet hos utvecklarna. Det ska många spikar innan en kista är helt igenspikad och nedgrävd i backen, men den första spiken är sällan den sista.

Nästa cliffhanger blir onekligen vad Apple gör med Spotify, en applikation som i allra högsta grad gör vad en redan befintlig applikation i iPhone gör: spelar musik. Säger Apple ja till Spotify kommer Google och andra som tidigare fått nobben att få frispel och det blir hela havet stormar. Säger Apple nej lär de garanterat få myndigheterna på sig, och troligtvis också en hel värld av utvecklare som vänder dem ryggen.

Och, som en av kommentarerna till Bazinets artikel säger: Palm Pre, Windows Mobile och Google Android är fortfarande tre plattformar där en utvecklare faktiskt kan vara helt unik inom ett område och också tjäna rejält med pengar på sitt arbete.© 2021 Omsoc Publishing AB