2009-08-11
Nyhet

Sveriges svar på AOL

Först och främst vill jag be om ursäkt för att den här artikeln har dröjt. Jag befinner mig i London hela veckan på utbildning och dagarna går helt åt till just det.

Tillbaka på hotellrummet i ett ganska soligt och varmt London med en middag på väg upp (vem sa att Engelsmän kan laga mat?) ser jag att svaratmin artikel angående deras kvalitet, transparens, etc.

Så, för att bemöta Andreas synpunkter, samt ge ytterligare lite information, här tar vi det i punktform i den ordning Andreas postade det på Macworlds blogg:

1. Andreas skriver att “all feedback är bra feedback”, men ändå undviker han min poäng, att Macworld-redaktionen kunde bli betydligt bättre på att bemöta kritik mot den direkt i kommentarsfältet och börjar istället prata om hur bra de är för att de tipsar sina läsare hur man slipper annonser på Macworld.se, och så vidare. Troligen ett tips som annonsörerna inte uppskattar allt för mycket. Skämt och sido, att ha en feedback-avdelning i ett forum är kanonbra, men kritik ska bemötas där den uppstår, inte på en plats som “svaranden”, i det här fallet Macworld, hänvisar till.

2. Att Macworld lagt ut kommentatorsmodereringen på en extern är en intressant lösning som jag inte kände till.

3. Andreas anser att rubriken till artikeln om reklamfilmen som Macworld ansåg handlade om “fildelning” är bra. Jag gör det inte, eftersom som “fildelning” är ett vitt brett begrepp som de flesta, om inte alla, förknippar med piratkopiering. Reklamfilmen handlar inte om det och därför är rubriken gravt missvisande.

En före-detta frilansare mailade och berättade detta, angående rubriksättningar:

Vi uppmanades ständigt att skriva tillspetsade rubriker, och gjordes inte det så gick redaktören in och ändrade dem, ibland med direkta felaktigheter som följd. Detta är visserligen inte någon enskild grej för MacWorld då till och med IDGs redaktörer uppmanas att använda rubriker som lockar till klick och ser Aftonbladet som en förebild.

Fler kommentarer från nuvarande frilansare lite senare i artikeln.

4. Åter igen, jag ser fram mot en förbättring.

5. Jag tror inte, och har aldrig trott, att det finns en “konspiration” mot min webbsajt och “mina” nyheter. Det har hänt vid flera tillfällen att Macworld haft exakt samma nyheter som jag i dessutom samma ordning som jag postat dem, fast ett antal timmar efter att jag postat dem.

Tillfälligheter? Kanske.

Allt jag ber om, och har tjatat om sedan jag startade Macpro, är att källa anges, oavsett var man hittar nyheten. Anledningen? Att dels credda den som först grävde fram materialet, och sedan för att läsaren ska kunna följa materialet tillbaka till sitt ursprung. Knappast för mycket begärt tycker jag.

7. Jag har sedan länge noterat att Macworld länkar till Macpro och en bunt andra webbsajter. Jag har aldrig förstått varför, men tackar för initiativet. Hur jag vet att Macworlds frilansare inte får skriva om och länka till Svenska Macbloggar? En av Macworlds frilansare berättade det för mig.

Ett annat intressant mail damp ner från en annan av Macworlds nuvarande frilansare:

IDG har sina metoder och en av dem är att använda så få bloggar som möjligt som källor.

8. Andreas Leijon har helt rätt. Jag mindes fel och jag tar tillbaka det felaktiga citatet. Värt att notera är att efter att jag svarat Andreas på frågan om jag var “Anti-IDG” stack han huvudet i sanden och svarade inte på mailet.

Angående kommentarers icke-vara på Macpro så är anledningen enkel. Detta från en artikel jag skrev i Januari:

Under en längre tid har jag lekt med tanken att slopa artikelkommentarerna på Macpro. De kommentarer som kommer in är ofta få och även om de ofta är tankvärda känner jag att Macpro är min blogg med mina tankar och även om det kan verka både egoistiskt och underligt så vill jag att allt innehåll på Macpro är mina egna tankar och åsikter, och inga andras. Precis som John Gruber (Daring Fireball) och många andra bloggar kommit fram till att det med kommentarer blir fler röster än vad jag som ägare av bloggen inte nödvändigtvis kan stå för.

Jag får mycket mail från mina läsare, vilket jag uppskattar, eftersom mail oftast tvingar avsändaren till en eftertanke innan han eller hon sätter sig ner och skriver något. Ett anonymt kommentarsfält på en blogg gör inte alltid det.

Jag publicerar inte mail från mina läsare på Macpro, då jag ser det som en dialog mellan mig och läsaren. Vill man ha en publik dialog är det ett forum man ska driva, inte en blogg.

Men det är som sagt mina åsikter. Av de närmare 30000 läsare jag har varje vecka så har fem personer hört av sig och tyckt det var dåligt att kommentarerna försvann.

Är jag rädd då för transparens? Knappast. Länken till vänster är knappast smickrande för min person, och även om det var snart fyra år det där skrevs så står jag för att jag misskötte mitt uppdrag och det enda jag ville då, vilket syns tydligt i kommentaren jag postat, är korrekta uppgifter skulle framkomma istället för det skvaller som publicerades i artikeln.

En del av de övriga kommentarerna till den artikeln är ganska talande, appropå att tillåta anonyma kommentarer. Det enda jag har att säga om några av de saker som där nämns om min person är: tro inte allt du läser.

9. Min ursprungliga artikel gällde Macworlds kvalitet och transparens och det är inte helt oväntat att Andreas inte håller med mig, allt annat vore att skjuta sig själv i foten. Men om man som Andreas betalar drygt en hundring per nyhet på webben, så får man också frilansare som inte direkt anstränger sig. En av Macworlds frilansare skrev så här till mig i ett mail:

Med den ersättning vi frilansar får är det lätt att slarva lite då och då för att inte dra ut på tiden.

Kvalitet kostar, och man får vad man betalar för. Det är den enkla sanningen.

Att Andreas sedan publicerat hela mailväxlingen mellan mig och honom var visserligen bra då jag förlorat den och resten av mina mail från de senaste sju åren i ett diskras tidigare i år, men samtidigt ett minst sagt desperat tilltag från hans sida.

Det är dessutom en hälsosam varning till alla som mailar kritik till Andreas: håller du inte med honom, kan dina mail bevisligen hamna på webben.

Det ska bli intressant att se om Andreas lyckas i sina ambitioner med att rycka upp Macworld:s webbsajt. En ny webbredaktör har kommit på plats och med honom förhoppningsvis ny energi för att styra upp läget lite.

Jag önskar redaktionen lycka till.

Fotnot

I ett av mailen som Andreas Leijon publiceade uttalade jag mig ganska nedvärderande om en av Macworlds frilansare. Kommentaren gällde hans arbete och inte honom som person och han har också fått en ursäkt av mig för det under kvällen.© 2021 Omsoc Publishing AB