2009-08-19
Nyhet

TomTom för iPhone

Som gammal användare av TomTom GPS:er så blev jag väldigt glad, minst sagt, när jag såg att TomTom nu äntligen levererar sin iPhone-applikation. Ett par knapptryckningar senare hade jag köpt och laddat ner den nordiska versionen för det facila priset av 659 kronor. I särklass det dyraste inköpet jag gjort på App Store, eller iTunes för den delen, till dags dato. Men om man ser till att min befintliga TomTom-GPS har kartor från 2004, och att det kostar drygt 800 kronor att uppdatera kartorna till dagens standard, så var valet ganska lätt. Dessutom: en tingest mindre i bilen gör ju inte ont heller, i synnerhet med tanke på att min iPhone redan innan hade en hållare som sitter perfekt placerad till höger om ratten.

Installationen tar ju av naturliga skäl lite tid. Applikationen är över 280MB stor och har man en 8GB iPhone så svider det nog en del att få in TomTom-applikationen i telefonen men det är bara att gilla läget.

För att gå rakt på sak då, hur är applikationen? Skärmbilden från min iPhone 3GS är rätt talande. Allt finns där, som man förväntar sig ska finnas där. De två svenska rösterna är helt okej, och ärligt talat använder jag inte rösterna så värst ofta ändå. Applikationen drar bra nytta av GPS-funktionen i telefonen, och visar samtidigt hur mycket som faktiskt saknas i Apples egna kart-applikation i iPhone. Här är det inga diffar på ett par-tre meter, inga märkbara fördröjningar, utan det är i princip så precist och exakt som man kan önska sig. Jag jämförde hastighetsmätningen mellan min gamla TomTom-GPS och iPhonen med TomTom-applikationen i och fick i princip samma resultat.

Efter att ha ställt in kilometer som system istället för miles så blir också alla avstånd, hastighetsuppgifter och annat korrekt och sen är det bara att åka.

Jag testade att köra hemifrån bushen och ut på Norrtäljevägen. Här visade TomTom-applikationen att kartorna och dess hastighetsuppgifter är åtminstone ett halvår gamla då det numera är 100km/h på Norrtäljevägen och inte 90km/h som applikationen uppger. Jag ville köra från Söderhalls Trafikplats till Kista och fick rådet att köra via Bergshamraleden, vilket är längre söder ut än att köra via den nyare Norrortsleden. Den senare finns dock med på kartan och när jag svängde av vid Åkersbergaavfarten för att köra just Norrortsleden, vilket är kortare och går snabbare, så uppdaterades kartan omedelbart och GPS:en ledde mig sedan rätt utan problem.

Bortsett från de två mindre fadäserna så är jag supernöjd med TomTom-applikationen. Småsaker som att det går att spela musik samtidigt (jag använder min iPhone som musikkälla i bilen) samtidigt som TomTom-applikationen är igång är guld värda och en sak jag oroade mig för innan jag köpte programmet. Har man navigationsrösterna påslagna så dämpar de musiken varje gång de har något att berätta för dig, och musiken slås sedan på automatiskt när rösten gjort sitt. Snyggt!

Den största vinsten ligger dock i att alla framtida uppgraderingar görs via samma program som jag ändå använder för att hantera min iPhone vid större installationer eller uppgraderingar: iTunes. Inget tredjepartsprogram som behövs utan det är bara att köra, och som sagt: en pryl mindre i bilen sitter verkligen inte fel. Snyggt jobbat!

Tillverkare: TomTom
Pris: 659 kronor
Köp den hos: iTunes App Store© 2022 Omsoc Publishing AB