2009-09-16
Nyhet

Apples svek mot affärsanvändarna

Galen Gruman:

If you’re like me, you probably ran the iPhone OS 3.1 update late Friday along with all the other Mac OS X updates. And perhaps, like me, you found your device no longer syncing to your company’s Exchange 2007 Server. I, for one, assumed something had changed on the back end. After all, a dot-one update is a bug fix, so there shouldn’t have been anything major to watch out for. But I learned Monday it was the update itself that was to blame.

My first reaction was, “Damn. Now I can’t check e-mail or schedules when not at my desk. I wonder how long it will take for Apple to fix the issue.” Our IT department is not about to relax its encryption requirement to deal with a change in Apple’s OS. Why should it?

Then it sunk in. The iPhone has been falsely reporting to Exchange servers since July 2008 that it supports on-device encryption.

Okej, att kalla det svek är starka ord, men detta är verkligen inte snyggt gjort av Apple och att detta sammanfaller med lanseringen av Snow Leopard Server och dess egna pushmail-funktion, som ju för övrigt inte fungerar så värst vidare bra, är kanske just bara ett sammanträffande, men ändå. Vad är då problemet?

Att Apple har låtit sina äldre iPhone-modeller agera som om de har inbyggd kryptering gentemot Exchange Server även fastän de inte haft det i praktiken är verkligen inte snyggt.

Och Apples förslag? byt ut era iPhones mot iPhone 3GS istället:

Symptoms
When using a Microsoft Exchange account on an iPhone or iPod touch, the following error message may appear:

Policy Requirement
The account “______________” requires encryption which is not supported on this iPhone.

Products Affected
iPhone, iPod touch, iPhone 3G

Resolution
iPhone OS (beginning with the iPhone OS 3.1 update) can enforce the Exchange ActiveSync mailbox policy requiring encryption on the device. If your Exchange Server administrator has selected this option, only devices that support device-level encryption are allowed to sync Mail, Contacts, and Calendars.

To reestablish syncing, have your Exchange Server administrator change the mailbox policy to no longer require device encryption.

Additional Information
Note that iPhone 3GS supports device encryption.

Subtilt värre.

Det finns andra problem i iPhoneOS. Hantering av osignerade SSL-certifikat i iPhoneOS har länge varit problematisk, även fastän det borde fungera precis som på desktopen så gör det inte det – väljer man exempelvis att acceptera ett osignerat, egengenererat, certifikat så känns det som det är 50/50 chans att det ska fungera när man lägger upp ett nytt mailkonto. Inte bra.

Förhoppningsvis löser Apple problemen snarast, men någonting säger mig att det kan dröja en aning. Stödet för Exchange Server är troligen inte högst upp på agendan efter att Apple nu släppt Snow Leopard Server, men jag hoppas att företaget inte beter sig som en obstinat tonåring utan tar sitt ansvar mot kunderna. Snow Leopard Server är inte någon ersättare för Windows Server och Exchange Server, och jag hoppas innerligt att Apple förstår det.© 2019 Omsoc Publishing AB