2009-09-17
Nyhet

Zarafa 6.30.2 final

Efter besvikelsen med Snow Leopard Server och dess icke-fungerande push-funktionalitet så gav jag mig ut på jakt efter lite andra alternativ. Efter lite rotande föll valet på att titta närmare på Zarafa, en Exchange-klon baserad på öppen källkod. Det finns gott om liknande projekt men Zarafa har ett litet ess i rockärmen och det är att Zarafa fungerar utmärkt med ännu ett projekt baserat på öppen källkod: Z-Push.

Z-Push är en fri implementation av Microsofts slutna ActiveSync-protokoll. Z-Push innehåller alltså ingen kod från Microsoft utan har utvecklats helt från scratch för att göra det som ActiveSync gör och i kombination med Zarafa erbjuder detta ett riktigt intressant alternativ för de som vill ha pushmail men inte vill köra Exchange Server på Windows.

Istället krävs Linux. Jag valde för detta test att min vana trogen installera Ubuntu Server 8.04. Senare versioner av Ubuntu Server finns men de stöds inte av Zarafas fria version av sin mailserver, Community Edition. Att installera Zarafa är riktigt busenkelt. Efter att ha installerat Linux laddar du ned installationspaketet från Zarafas hemsida, packar upp paketet och kör installationsscriptet install.sh som ligger i katalogen där det uppackade Zarafa hamnat. Det enda du behöver ha koll på är vad du har för användare och lösenord för MySQL-servern som du måste ha på maskinen.

Därefter är Zarafa installerad och klar och du kan nu övergå till att installera Z-Push. Detta är också busenkelt och går på fem röda om du läser manualen.

Därefter är det dags att börja administrera hela klabbet. Och det är här som man börjar få lite huvudvärk över Zarafa. Allt görs från kommandoraden och det finns till skillnad från exempelvis Zimbra, ett annat intressant alternativ, inget grafiskt gränssnitt för administration av användare och annat utan allt sker från kommandoraden.

Så för att skapa en användare skriver jag exempelvis det följande:

zarafa-admin -c joacim -p secret -e joacim@macpro.se -f “Joacim Melin” -a 1

Ser väl enkelt ut? Parametern -a med följande siffra anger om du är admin (1) eller inte (0).

Problemet är bara om du har 30-40 användare att skapa. Och om man vill ha specialtecken i lösenordet, exempelvis punkter eller utropstecken. Även om Zarafa-admin är ett extremt kraftfullt verktyg som man enkelt kan plocka fram rapporter över användare och massändra olika saker så är det betydligt mer användarvänligt att klicka sig fram, i synnerhet om man har många användare att administrera. Det bör också noteras att den kommersiella versionen ska ha betydligt bättre administrationsmöjligheter, men då kostar det ju också.

Men, och ett stort men: En gratis mailserver som fungerar som Exchange, med en riktigt trevlig webbmail och dessutom pushmail till mobiltelefoner via ActiveSync, det smakar det. Mina tester med iPhone 3GS och iPhoneOS 3.1 visar dock att Z-push inte fungerar, men med tanke på de senaste dagarnas nyheter om vad Apple egentligen gjort med just ActiveSync i iPhoneOS 3.1 så kan felet mycket väl ligga i telefonen och inte i kombinationen Zarafa/Z-Push.

Är du sugen på att testa något nytt och inte är rädd för att köra Linux, testa Zarafa! Administrationen lämnar en del att önska men vad jag förstått så är många väldigt nöjda med lösningen som använder den.

Tillverkare: Zarafa
Pris: Gratis för Community Edition.
Ladda ner från: www.zarafa.nl© 2019 Omsoc Publishing AB