2009-09-24
Nyhet

“"Android står och stampar"”

Rubriken i artikeln på Computer Swedens hemsida är kanske mer träffande än de tror.

Problemet med Android är att man vill gilla plattformen, att den ska rocka och regerera på samma sätt som Googles söksida med sitt enkla yttre och kraftfulla inre trollbundit en hel värld.

Problemet är att Android är känns som att det är konstruerat av tekniker, för tekniker och som sedan fått sig ett yttre från gränssnittsproffs som TAT.

Problemet i den mixen är att det inte finns en riktig röd tråd, från operativsystem, till GUI, till hårdvara.

Tag exemplet iPhone. Även om de som byggt operativsystemet inte haft någon kontakt med de som byggt operativsystemet, som i sin tur inte haft en aning om vem som ritat gränssnittet, så har det suttit en sammanhängande och väldigt stor kraft i form av Steve Jobs och hans team av produktdesigners som per omgpende placerar en fot i ändalykten på respektive team om de inte gör som de ska. En komponent konstrueras och designas för att fungera med två andra, hela tiden.

Jag tror inte Androids utvecklare haft den röda tråden, den sammanhållande kraften, att luta sig mot. Istället har de byggt den bästa plattform de förmått utan att riktigt veta hur hårdvaran ska se ut, hur skärmen och knapparna ska kännas, och hur alla ikoner ska se ut. Gränssnittsfolket i form av skånska TAT har inte heller haft någon större aning om hur hårdvaran kommer att kännas, och har troligen inte haft allt för stort inflytande på hur själva operativsystemet ska fungera.

Och telefontillverkarna, i det här fallet HTC, eller vilka som nu egentligen tillverkar telefonerna, har inte ett jota att säga till om operativsystem eller GUI.

Så du får en produkt full av kompromisser. Som exempelvis HTC Magic som jag testade för några veckor sedan. Ja, den har en touchskärm, läcker grafik och en snygg yta. Men för mig som iPhone-användare tog det inte mer än 30 kunder att känna skillnaden.

Det var helt enkelt något som fattades. En röd tråd kanske, kalla det vad du vill. Men HTC:s Magic imponerade ungefär lika mycket på mig som en normal HTC-telefon med Windows Mobile version whatever gör. Känslan av en enhet som är komplett från början till slut fanns inte där, och kanske krävs det att det är samma företag som designar, bygger och programmerar en smartphone för att den ska kännas lika bra som en iPhone.

Vem som helst kan proppa en telefon full med funktioner och kalla den “iPhonedödare”, men mycket, mycket få kan göra det som Apple lyckats med i iPhone: att ta en funktion och göra den tillgänglig, snygg och praktiskt användbar.© 2019 Omsoc Publishing AB