2009-10-13
Nyhet

Caldigit VR

Efter att ha kört med CalDigit VR som min primära lagring för mitt företag och mina privata bilder, musiksamling och annat smått och gott som man definitivt inte vill förlora, tyckte jag att det var dags att göra ett test på enheten efter att ha kört den i över tre månader. Egentligen var det dags redan när jag fick hem den men jag kopplade in den och sedan glömde jag faktiskt bort den. Det kan låta nonchalant men faktum är att den bara fungerat från dag ett, och även om det inte är den största anledningen till att jag verkligen gillar CalDigit VR så är det ju minst sagt en bidragande orsak.

Chassi och portar

Det första man slås av när man packar upp Caldigit VR är att den väger en hel del. Det känns som en gammal hederlig IBM PC, metall och åter metall. Konstruktionen känns robust, och det samma kan man säga om hållarna för hårddiskarna, som är så långt ifrån plast som man kan komma.

En sak jag verkligen gillar med Caldigit VR är att även om enheten är rätt dyr så har den verkligen allt redan från början. Titta bara på anslutningarna:

En eSATA, en FireWire 400, två FireWire 800 och för masochisterna där ute: en USB 2.0-anslutning.

En sak som är en aning ovan är det faktum att man skapar RAID-speglingen mellan diskarna med Caldigits egna mjukvara. Denna ger även en övervakningsfunktion och om man vill, ett enkelt sätt att uppdatera firmware i enheten. Jag har aldrig gjort det sistnämnda men programvaran fungerade bra på min PowerMac G5-server som Caldigit VR är ansluten till.

Ljudnivå och handhavande

Den stora vinsten för mig, som har flera externa hårddiskkabinett anslutna till olika servrar, är att kunna se vilket kabinett som gör vad. Visst går det att vada genom kabelhärvor och hoppas att man väljer rätt, eller varför inte klistra fula klisteretiketter på varje enhet? Nej, den inbyggda displayen kan enkelt programmeras via Caldigits egna programvara så man på ett enkelt sätt kan hålla reda på vilken burk som har vad på sig. Det är säkerligen inte billigt att bygga in en sån funktion men jag önskar ändå att alla gjorde det.

Ljudnivån på en Caldigit VR är okej. Den går att ha bredvid sig på skrivbordet om man inte är extremt ljudkänslig, men helt tyst är den givetvis inte. Fläktarna är termostatstyrda och börjar inte jobba allt för hårt om inte diskarna blir väldigt varma, vilket är bra.

Jag har inte prestandatestat Caldigit VR, då det jag använder den till inte är särskilt prestandaintensivt, men vad jag förstår så skall detta vara en lösning som också är särskilt lämpad för de som arbetar mycket med videoredigering och i sådana miljöer är ju prestanda minst sagt viktigt.

Vad blir då min slutsats? Har du inte listat ut det redan så kan jag meddela att jag är sjukligt nöjd med min Caldigit VR. Hade det stått Iomega på enheten så hade det alltid funnits en liten malande oro till att den kanske skulle fallera snart, eller senare, men med Caldigit VR så finns det en känsla av trygghet med i bilden. Den höga prislappen, 6500 kronor exklusive moms för 2TB diskyta, gör ju att man känner att man köpt kvalitet på ett annat sätt än där man kanske letar efter den billigaste lösningen.

Lagring kostar, men har du råd så lägg lite extra på något som faktiskt fungerar. Jag tycker att Caldigit VR gör det.

Tillverkare: Caldigit
Pris: Från 6500 kronor exklusive moms
Köp den hos: A Bigger Bite© 2019 Omsoc Publishing AB