2009-10-21
Nyhet

Bento 3

Apple-ägda FileMaker verkar inte ge sig utan släpper nu version tre av deras “otroligt populära” (enligt dem själva) personliga databas, Bento.

Jag ska inte sticka under stol med att de två första versionerna inte direkt föll i god jord här på Macpro, faktum är att jag fram tills nu har haft svårt att egentligen förstå vad man ska med Bento till. Version två släpptes så sent som i Februari i år och då skrev jag bland annat följande:

Mitt problem med Bento 2 är att det över huvudtaget existerar. Jag förstår inte vem som ska använda programmet, och till vad. Bento 2 känns som en uppfinning framtagen för att försöka skapa ett användningsområde, snarare än att försöka vara till hjälp i ett befintligt dito. Jag misstänker att tillverkaren Filemaker också vet detta, men gör sitt bästa för att hålla masken.

Uppenbarligen var jag inte ensam om att tycka detta då Filemaker nu verkligen ansträngt sig för att visa vad man egentligen kan använda Bento till. Version 3 innehåller nämligen en lång rad olika mallar där man visst kan känna att man lika gärna kan använda en kombination av Numbers, iCal, Address Book och Pages för att få jobbet gjort, men för första gången är jag beredd att erkänna att Bento faktiskt känns som en vettig applikation. En stor anledning att jag kommer fram till detta är att Filemaker nu äntligen slutat kastrera Bento och gjort det möjligt för upp till fem datorer att dela databaser i Bento mellan varandra över ett nätverk. Tillsammans med iPhone-applikationen Bento for iPhone blir Bento helt plötsligt inte bara intressant utan också relevant.

Bento har förvandlats från Gotland till Öland, från en ö beroende av färjetrafik eller flygplan till en ö med en bro till sig.

För egen del ser jag också möjligheten i att bygga upp ett ordentligt kundregister för min enskilda firma med detaljerad inforamtion om varje kund, vilka jobb jag utfört åt respektive kund och så vidare. Med möjligheten att dela med mig av informationen, eller att lägga den på min iPhone, finns helt plötsligt en vilja och ett behov av att använda Bento hos undertecknad.

Det tog tre versioner, men nu är Filemaker helt klart på rätt väg.

Tillverkare: Filemaker
Pris: 359 kronor inklusive moms
Köp den hos: Apple Store.© 2019 Omsoc Publishing AB