2009-10-21
Nyhet

En pratstund med Apple

Jag fick som enda svenska journalist ett samtal med Apple idag efter deras bombmatta av nya produkter igår kväll.
Intresset från min sida var givetvis störst för Mac Mini Server, och där framkom bland annat att hårddiskarna i Mac Mini Server inte är av så kallad serverklass, alltså att Apple har testat diskarna som de gör i exempelvis Xserve eller i Time Capsule, Istället sitter det vanliga 2,5″ SATA-diskar i maskinen, precis samma typ av disk som i en vanlig Mac Mini. Detta är givetvis inte till Mac Mini Servers fördel, dels ur prestandasynpunkt och givetvis också när det gäller säkerheten. Macpro kommer att testa nya Mac Mini Server så snart det går och då kommer ett av testerna just vara prestandan på den interna diskarna när de sitter i en RAID1-konfiguration via mjukvara. Apples synvinkel är att om man behöver mycket lagringsyta, eller om man behöver bättre prestanda, så ska man köpa ett diskchassi från Promise, vilket i sig blir en aning absurt då de kostar från cirka 130000 kronor och uppåt. Har man sådana pengar så kan man säkerligen också investera i något större än en Mac Mini Server. Givetvis finns billigare alternativ från både Promise och andra på Apple Store vilket givetvis fungerar bra det också.

En annan fråga jag ställde var om Snow Leopard Server-licensen som medföljer Mac Mini Server, huruvida man kan installera den på en annan maskin om man växer ur sin Mac Mini Server eller om den helt enkelt kraschar, men svaret där är nej: den är knuten till hårdvaran och behöver man installera om operativsystemet så gissar jag att det fungerar på precis samma sätt som vilken Mac som helst: med återställningsskivor.

En fråga som ställs allt oftare inte bara bland kunderna utan också ute bland återförsäljarna varför Mac Server Mini endast kan köpas via Apple Store och inte hos någon av alla de Pro-återförsäljare som finns ute i landet. Svaret blev en aning svävande där Apple berättade att de “testar marknaden” då Mac Mini Server är en helt ny typ av produkt. Man kan givetvis tycka att detta är en aning löjligt med tanke på att det vad jag vet är första gången en hårdvara från Apple inte går att köpa via återförsäljarledet. Förhoppningsvis blir det ändring på den saken vad tiden lider.

Utöver Mac Mini Server kommer Macpro att testa samtliga produkter som släpptes igår så snart de landar här.© 2019 Omsoc Publishing AB