2009-10-24
Test

Mac Mini Server

En “serverklassad” ny Mac från Apple är inte vardagsmat. När Apple nu äntligen har insett att de kan tjäna pengar på att sälja Mac Mini som en server, något som resten av världen har förstått och insett sedan den dagen då maskinen släpptes, så kan man lätt förvänta sig något extra från nya Mac Mini Server.

Men förutom att servern innehåller två hårddiskar, av samma typ som den vanliga Minins enda disk, och ingen optisk enhet, så är det inte mycket mer att skriva hem om när det gäller hårdvaran. Prestandan är precis som vilken Mini som helst så egentligen är det ganska odramatiskt att packa upp och starta upp Mac Mini Server. Åtminstone var det just det jag trodde innan jag började testa servern lite hårdare.

Den stora grejen är givetvis möjligheten att mjukvaruspegla de interna hårddiskarna, allt annat vore hål i huvudet för den som planerar att köpa och använda denna server. Men eftersom Mac Mini Server inte har någon optisk enhet, och det inte går att spegla en redan installerad rootvolym av varesig Mac OS X eller Mac OS X Server, så krävs det helt enkelt att man har en extern CD eller DVD, eller om man kan installera Mac:en över nätet. Jag gjorde det senare och blåste helt enkelt grundinstallationen och byggde sedan en RAID1-konfiguration vilket lämnade mig med drygt 500GB diskyta att använda, vilket givetvis är långt tillräckligt för en liten server.

Hårddiskprestanda

Eftersom diskarna sitter i ett sånt litet chassi så får de inte bli för varma. Lösningen är att välja diskar som roterar i 5400RPM, precis som i de flesta av Apples bärbara maskiner. Långsamma diskar är givetvis ingen optimal lösning men ska man köra en Mac Mini Server så är alternativen att antingen gilla läget eller att byta diskar mot snabbare, och varmare, dito. Vissa har gjort det i vanliga Minis med blandat resultat men då det sitter två diskar i Mac Mini Server är detta verkligen inte att rekommendera om man inte vill ägna sig åt kirurgi i den högre skolan och då ryker både garanti och utseende all världens väg.

Ett bättre alternativ är att köra de interna diskarna speglade för operativsystem och sedan parkera alla data, för både tjänster och användare (inklusive hemkataloger) på en extern disk, ansluten via FireWire 800.

 

Om man jämför med samma test på en förra generationens Mac Mini-modellen, fast med 2GB ram och en 2GHz Intel Core 2 Duo, med Snow Leopard Server installerat, och en hårddisk som givetvis då inte är mjukvaruspeglad, får vi föjande resultat:

Nej, du ser inte fel. En Mac Mini av förra generationen, med långsammare processor och 2GB RAM, men med samma hårddiskkontroller som den nya Mac Mini Server, och en hårddisk, ger alltså långsammare diskprestanda jämfört med en RAID1-speglad diskvolym i Mac Mini Server. Vad beror då detta på?

Jag noterade sedan att det fanns två uppdateringar för Mac Minin, en uppdatering av datorns firmware, och en “prestandauppdatering” som fixar det problem som Apple beskriver som att hårddisken kan “låsa sig” några sekunder emellanåt, så blir resultatet en aning bättre.

Fortfarande är alltså den något äldre Mac Minin efter i prestanda jämfört med Mac Mini Server. Vad beror då detta på? Den enda slutsats jag kan dra är att Mac Mini Server har två exakt likadana hårddiskar på samma SATA-buss, medan en vanlig Mac MIni delar sin SATA-buss med en Superdrive. Resultatet av detta blir att precis som för den äldre IDE-standarden så måste den snabbare enheten på bussen växla ner sin hastighet så den matchar den långsammare. Jag är rätt säker på att den äldre Mac Minin trots sitt underläge i minnesmängd och CPU-prestanda skulle få klart bättre prestanda om maskinens Superdrive skulle monteras ut.

Det bör också tilläggas att Mac Mini Server var i princip iskall efter att jag kört samtliga prestandatester och efter att den varit igång i närmare fem timmar. Inte illa.

Realistiska användningsområden

Mac Mini Server är ingen server man bör bygga hela sitt OD på. Den fungerar utmärkt som OD-replika, eller varför inte som en intern WIKI-server? De flesta tjänster som finns i Snow Leopard Server hanterar faktiskt Mac Mini Server med den äran, och det är ju inte operativsystemet i sig som sätter begränsningarna med sitt generösa licensavtal utan istället maskinens hårdvara som har en övre gräns för vad processor. I/O, internminne och annat faktiskt kan hantera.

Jag hade gladeligen satt den som server för exempelvis delade kalendrar, e-post och adressbok och kanske också som intranätserver för en firma på 30-40 användare.

Kommer Mac Mini Server att överleva?

När jag hade ett samtal med Apple tidigare i veckan angående Mac Mini Server så framstod det ganska tydligt att de inte vet riktigt vilket ben de vill stå på. Apples representant ville egentligen mest bara dra igenom nyheterna med Mac Mini Server och sedan gå vidare till den betydligt sexigare 27″ iMac (test kommer snart på Macpro, maskinen står här och väntar…) och när jag började ställa frågor om Mac Mini Server så blev svaren en aning spretiga.

Apple säljer exempelvis inte maskinen via sitt vanliga återförsäljarnät eftersom de vill “testa marknaden”, och när jag börjar prata om hur mycket maskinen egentligen klarar av att hantera så är svaren vaga och lite yviga, som att de å ena sidan inte riktigt tror på maskinen men att den å andra sidan visst ska klara av massor eftersom licensen för Snow Leopard Server är obegränsad.

Om jag vore Apple skulle jag släppa maskinen lös, för här sitter de på en vinnare utan dess like. Mac Mini Server är svaret på mina, och på tusentals andras böner, om en liten, snabb och lagom kraftfull maskin som man enkelt att skyffla in i serverrummet och sedan bara glömma bort, så stor tilltro är åtminstone min till det här lilla underverket.

Prislappen då? 9995 kronor inklusive moms är mycket pengar, inget snack om det. Men tar man en vanlig Mac Mini, en extern hårddisklåda med RAID1 och en Snow Leopard Licens så blir priset ändå högre. Till och med om du tar bort den externa disklådan, väljer en långsammare Mac Mini, med en 2.26Ghz Intel Core 2 Duo (alltså långsammare än den maskin jag jämfört Mac Mini Server med i detta test) med 2GB RAM och Snow Leopard Server så landar du på 11190 kronor inklusive moms.

Det är inget att snacka om. För egen del blir nästa server en Mac Mini Server.

Leverantör: Apple
Pris: 9995 kronor inklusive moms och en obegränsad Snow Leopard-licens.
Köp den hos: Apple Store.© 2019 Omsoc Publishing AB