2009-10-27
Nyhet

iMac 27"

Ibland kan man känna att man upprepar sig lite. Rubriken till ovanstående test är en sådan situation. För när jag testade den tidigare toppmodellen av iMac, 24″-modellen, så var det svårt att bortse ifrån hur stor den kändes. Nu har Apple toppat den modellen med råge, för när man packar upp 27″-modellen så är det första man slås av att bordet man ställer den på är för litet. Det andra man slås av är att man bör ställa datorn åtminstone en meter från nästippen för annars blir skärmytan, kombinerat med den höga upplösningen, helt enkelt svårt att arbeta med rent praktiskt.

Förutom maskinens enorma yttre så finns inte mycket mer nytt på utsidan. Jo, såklart, en SD-slot för minneskort och en Display Port om man vill använda maskinen som en skärm till en annan dator.

Konfigurationsmöjligheterna vid beställning är en aning underliga för iMacs största modell. Går du ner ett steg i hastighet belönas du med ett 3000 kronor högre pris, men å andra sidan fyra processorkärnor istället för två. Den modell vi testat är den snabbare i gigahertz räknat men med två 3.06GHz-kärnor. Den dyrare modellen torde passa ypperligt för dig som mer är ute efter en arbetsstation än en dator att ha hemma, och funderar man på att köpa en Mac Pro så är quad core-maskinen med rejält med minne helt klart ett intressant alternativ.

Prestanda så det räcker och blir över. Och lite till.

Att detta är en snabb maskin råder det ingen som helst tvekan om. Att göra ett prestandatest med Xbench är egentligen lite löjligt för under de dagar jag suttit och använt maskinen finns det ingenting som känns för tungt för den här kärran. Detta är, kort sagt, en dundermaskin. Det enda jag egentligen kan känna är att dess storlek kan vara ett hinder snarare än en gåva för vissa. Har du trångt hemma så lär inte denna maskin göra läget bättre, utan kanske är detta istället en arbetsstation för de som sysslar med video, bildhantering, och så vidare, på ett kontor där det finns plats att sträcka ut sig lite. Som en parantes kan också nämnas att 27″-modellen kan väggmonteras och att den har stöd för VESA-fäste.

Ruggigt mycket maskin för pengarna är det i vilket fall som helst, den testade maskinen börjar på 16495 kronor inklusive moms och för detta får man alltså inte bara en grymt bra skärm, utan också en grymt bra dator med 1TB disk och 4GB minne som standard.

Visst, du kan inte expandera en iMac på samma sätt som en Mac Pro, men jag tror att Apple lite grann höjt ribban för varför ett köp av en Mac Pro ska vara motiverat, när man får så mycket för pengarna i en iMac.

Leverantör: Apple
Pris: Från 11995 kronor beroende på konfiguraton. Testad modell: 16495 kronor.
Köp den hos: Apple Store© 2019 Omsoc Publishing AB