2009-10-28
Nyhet

TomTom Car Kit för iPhone

Under ganska stor pompa och ståt har TomTom nu äntligen släppt sin iPhonehållare för bilanvändning. I kombination med sin applikation ska man nu få bättre GPS-signal, en förbättrad högtalarfunktion och inbyggd laddare. Utöver allt detta och en ljudutgång är tanken att hållaren ska fylla alla behov man kan tänkas ha.

Jag anser inte att så är fallet.

För det första så är prislappen, 1100 kronor, på tok för hög. Halva priset hade varit rimligt, i synnerhet med tanke på att en passiv hållare plus en monteringssats för exempelvis en Volvo V70 plus en ciggladdare för telefonen landar på drygt halva priset.

För det andra så är TomToms hållare lite smått kastrerad. Exempelvis hade jag gärna kunnat haka på en FM-sändare på min iPhone då jag inte har någon AUX-ingång i bilstereon.

Högtalarfunktionen i den här hållaren kräver också att man konfigurerar upp och använder sig av Bluetooth. Givetvis är detta inte ett rent problem ur en teknisk synvinkel men det är heller inte helt smidigt. För egen del så har jag alltid Bluetooth avslaget och sitter man i bilen med telefonen i hållaren och det ringer och man glömt slå på Bluetooth så är det inget man vill börja pilla med i farten direkt. Då återstår att pilla loss telefonen och ta samtalet på vanligt sätt vilket inte heller är något man vill göra under körning. Ljudkvaliteten är annars helt okej, inget att klaga på där, men det är en liten tröskel anser jag. En fulare men för mig helt okej lösning är att TomTom använt sig av den vanliga ljudutgången på iPhone istället, med en liten sladd som man sätter i hörlursuttaget och som sedan leder till högtalare och mikrofon i hållaren.

Sen har TomToms bilhållare även ett ergonomiskt problem. I min bil, en Volkswagen Tiguan, når jag inte telefonen när den sitter i en höjd där den inte stör synfältet. Ska jag sträcka mig innebär det att jag får ta fokus från bilkörningen för att nå telefonen, och hade TomTom byggt en hållare som var lite längre så hade det här problemet inte funnits.

Sen ljuger bilden rätt ordentligt ovan. TomToms mobilhållare är betydligt mindre elegant när kan ansluter laddkabeln som går ner till ciggladdaruttaget.

Jag ska inte dra några valser: TomToms iPhone Car Kit för iPhone är en liten besvikelse. Hållaren känns ranglig och det är svårt att placera den på ett bra sätt så den verkligen sitter optimalt. Jag tänker experimentera med att fästa den på ett annat fäste som man köper och exempelvis sätter i ett av luftutblåsen inne i bilen så får man ändå fri sikt för GPS:en uppåt, och också en möjlighet att faktiskt nå telefonen utan att behöva sträcka sig.

Tillverkare: TomTom
Pris: 1199 kronor inklusive moms
Köp den hos: Apple Store© 2019 Omsoc Publishing AB