2009-10-29
Nyhet

Gör läxan, M3!

Jag ska inledningsvis säga att M3 är den enda IDG-tidning jag över huvudtaget läser. Jag gillar den skarpt, och den görs av ett gäng rätt sköna killar. Men den här artikeln är rätt onödig. Den talar om fördelarna med att jailbreaka sin iPhone. Jag håller med om att det finns fördelar. Men det finns nackdelar också, främst när det gäller tredjepartsapplikationer som inte fått godkänt att synas i App Store utan istället kan laddas ner via tredjepartssajter.

Den största risken är när applikationer kopierar och skickar information från din telefon till en utomstående part. Apple har redan stoppat flera applikationer som gör just detta i App Store. Vill du att dina mailserverinställningar eller din kontaktbok ska spridas vind för våg? Finns det någon kontroll av detta i tredjepartsapplikationerna annat än att det kanske upptäcks av någon annan användare? Det är inte tillräckligt bra för mig.

Eller vad händer om en applikation innehåller programvara som bestämmer sig för att göra livet riktigt surt för dig? Vad händer om applikationen innehåller ett virus, eller ett säkerhetshål? Du har ingen kontroll, förutom att radera applikationen och hoppas att det räcker.

M3 får jailbreakande att låta enkelt, och det är det. Men det finns också risker som jag önskar att de hade tagit upp och gått igenom. Tills dess att de gör det rekommenderar jag ingen att följa M3:s instruktioner om hur du når “det förlovade landet”, för det finns gott om skit där också.© 2019 Omsoc Publishing AB