2009-11-01
Nyhet

NDrive för iPhone

<

p>

GPS-programvaror för iPhone har vi ju fram tills att iPhone 3GS släpptes inte varit allt för bortskämda med. Men vips så finns nu ett flertal och en leverantör som var helt ny för mig var NDrive, som vad jag förstår främst synts nere i de södra delarna av Europa tidigare. Nu har de dock lanserat sin kartapplikation för iPhone på App Store och ett av paketen är för de nordiska länderna och jag tog ut programmet för en provtur här i veckan.

NDrive har en del saker som känns fräscha när det gäller GPS-programvaror på iPhone. Det som jag initialt föll för var en 3D-vy som visar byggnadernas form när man är inne i en stad och kör, men givetvis är det mer än så som gör ett riktigt bra navigationsprogram. Sedan tidigare använder jag TomToms dyra men riktigt trevliga programvara så gott som dagligen så det får på något sätt bli just TomTom som NDrive får mäta sig mot.

Gränssnitt

Det är inte svårt att göra ett snyggt gränssnitt, men snyggt innebär inte alltid användbart, och i synnerhet inte när man kör bil och ska knappa in en adress. När det gäller NDrive för iPhone så är gränssnittet inte helt lyckat. Det känns snarare porterat från en annan plattform (Ndrive finns för ett flertal mobila plattformar som exempelvis Symbian och Windows Mobile) och delvis är det inte riktigt lika tydligt som det i TomTom. I NDrive har man dessutom försökt klämma in alldeles för mycket på varje skärmsida och gränssnittet känns inte riktigt som det passar in på en iPhone, vilket även det spär på min undran om detta inte är en porterad version från en annan plattform. Det saknas översättningar på vissa ställen vilket inte heller stärker några aktier i min bok.

Logiken från TomTom:s iPhoneapplikation saknas också och jag satt och blev en aning irriterad vid ett flertal gånger i bilen när jag skulle mata in adressen till min destination. Även om jag visserligen använt TomTom GPS:er tidigare så var jag ändå väldigt snabbt igång med iPhone-versionen, medan jag i NDrive satt och la ner minst dubbelt så lång tid på att få mata in en adress att åka till. De svenska guiderösterna kan summeras till en kvinnlig sådan som faktiskt är riktigt bra.

Buggar

Buggar finns det tyvärr i de flesta applikationer och NDrive för iPhone är inget undantag. Bilden till höger visar något som inte bara dök upp ett flertal gånger under min testtur med NDrive, utan det är också ett felmeddelande som inte försvinner av sig själv efter exempelvis 30 sekunder utan ligger helt sonika kvar tills man klickat i OK-rutan. Detta är givetvis mindre smart för om man missat felmeddelandet och sedan vill ta en titt på kartan så man inte kört fel och det där meddelandet ligger där så ökar det ju knappast möjligheten att man kör rätt. Efter att ha diskuterat detta med Ndrive själva så har det visat sig att detta är en funktion som halkat med i den nordiska versionen av programmet som inte ens skulle varit där från början. Funktionen i fråga är en möjlighet att ladda ner trafikinformation och annat via 3G-nätet till din iPhone men detta fungerar enligt NDrive endast i Portugal (!) och skulle aldrig varit med i den här versionen av programmet. Känns ju “sådär”, om sanningen ska fram.

Kartor

En stark punkt i NDrive för iPhone är systemets kartor, eller snarare hur uppdaterade de är. TomTom:s kartor är fortfarande exempelvis inte uppdaterade på de hastighetsgränser som gäller sedan i våras på Norrtäljevägen medan NDrives kartor har helt rätt uppgifter. Vidare har NDrives kartor järnkoll på fartkamerorna *ahem* säkerhetskamerorna som Vägverket begåvat oss med lite här och var även i 08-land. Här varnar programmet i god tid för att man vid förekommen anledning bör lätta på högerdojjan en aning. Detaljrikedomen i kartorna visavi de i TomTom är dock inte lika bra. I TomTom-applikationen kan man få fram information om det mesta som kan vara av intresse längs med vägen medan man med NDrive i sin iPhone, trots att samtliga intressepunkter är ikryssade, i de flesta fall kör rakt förbi dom.

Summering och betyg

Ndrive för iPhone är ett välkommet inslag på marknaden, det råder det ingen tvekan om. Priset för NDrive är minst sagt attraktivt, 285 kronor, men jag skulle nog ändå vilja påstå att TomTom, trots sina äldre kartuppgifter, är överlägsen NDrive på så många sätt. Åtminstone just nu, för om Ndrive filar lite på gränssnittet och fixar buggar och halvtaffliga översättningar så kan detta bli ett riktigt intressant alternativ.

Tillverkare: Ndrive Navigation Systems
Pris: 285 kronor inklusive moms
Köp den hos: App Store© 2021 Omsoc Publishing AB