2009-11-15
Test

Altec Lansing Expressionist Ultra

Det är svårt att njuta av musik när det brusar. En dålig inspelning kan knäcka upplevelsen helt, och samtidigt är det så svårt att få perfekt ljud med dagens digitala musikformat så lite får man trots allt tåla. Problemet med vissa högtalare är dock att de brusar oavsett om man spelar musik i dom eller inte, och andra högtalare brusar så mycket så man måste spela extremt högt för att bruset inte ska avslöja sig.

Altec Lansings Expressionist Ultra tillhör den senare kategorin. Det går att spela väldigt, välkdigt högt med de här högtalarna och det råder ingen tveksamhet om vem målgruppen är: gamers med mycket pengar som gillar att vräka på. Altec Lansing formulerar det nog bäst i sitt pressmeddelande:

Expressionist Ultra är ett exempel på högtalare där vi inte kompromissat på någonting. Det är ett system som kan spela högt utan att förvränga din favoritmusik, film eller videospel.

Priset för burkarna är nämligen hela 2495 kronor. Vilket är en aning obegripligt. För de brusar något så enormt så musik som stämningsfulla soundtracket till Solaris av Cliff Martinez, blir nästintill olidigt att lyssna på. Kraftwerks ‘The Robots’ i orginalmixen från 1978 fungerar ju i och med att den i sig är lite småbrusig här och där och den feta basgången passar den minst lika feta basmodulen som hand i handske.

En annan observation gjordes när jag först anslöt högtalarnas taniga ljudkabel till min MacBook Pro:s ljudutgång: ljudsignalen som nådde högtalarna var så extremt svag så bruset tog helt överhanden. Om felet ligger i min dator eller i högtalarna låter jag vara osagt men jag har aldrig haft problemet tidigare. Efter att ha anslutit högtalarna till min iPhone så fick jag åtminstone ljud i burkarna och det gick att vräka på riktigt rejält. Dave Gahans Saw Something led samma öde som Cliff Martinez Solaris-soundtrack och ungefär här så bestämde jag mig för att åter ansluta mina klassiska Soundstricks från Harman Kardon. De brusar nämligen inte ett skvatt.

Den lilla fjärrkontrollen till högtalarna är också ett kapitel för sig. För Altec Lansing har verkligen menat väl och till viss del har de också lyckats. Det går att justera både bas och diskant i högtalarna från fjärren, samt givetvis också volymen. Slutligen går det att slå av eller på strömmen på högtalarna vilket är trevligt. Men de små indikatorlamporna borde inte göra annat än att lysa eller inte lysa, inte blinka efter lagom tråkiga och förutsägbara mönster som en ljusslinga från Jula.

Vill du spela högt är detta högtalarna för dig. För det går att spela riktigt, riktigt högt med Altec Lansings Expressionist Ultra.

Om inte, välj något annat.

Levernatör: Altec Lansing
Pris: 2490 kronor inklusive moms
Köp hos: Pixmania© 2021 Omsoc Publishing AB