2010-01-08
Nyhet

Smakar det så kostar det

Talande siffror från Robert X. Cringely:

For every corporate desktop, Microsoft gets:
$50 for Windows, give or take
$200 per PC for Office per year
$2200 per Windows server
$30 per user Client Access License (CAL) to access the Windows server
$3700 per Exchange server
$65 per user CAL to access their Exchange server.

For a company with 10,000 employees, setting them up to use Microsoft technology will cost you $3,360,000. Over half of that will be for Office and you’ll pay that Office tax every year.
These are enterprise sales — a market that Apple, for the most part, doesn’t even address. So in the popular scheme of Apple nuking Microsoft, no Apple nukes yet exist in this space so they can hardly be a threat… yet.

3,6 miljoner. Dollar. Och hälften är för Microsoft Office. Låt gå att ett företag med 10000 anställda troligen har råd med det, men det måste ju svida att betala motsvarande över 3000 kronor per anställd enbart till Microsoft.

Apple har en gyllene chans här med sina mer liberala licensmodell och jag tror de kommer att försöka ta den under 2011-2011. Allt som krävs är *ahem* bara en fungerande och stabil maillösning, ett lite mer moget officepaket och ett större utbud av servrar. Och kanske ett par-tre hundra personer till i deras organisation som enbart fokuserar på företagskunderna.© 2019 Omsoc Publishing AB