2010-01-14
Nyhet

Real Networks-grundaren sparkad

Rob Glazer, kanske en av IT-industrins minst rumsrena personer, har äntligen fått sparken från VD-posten på Real Networks, företaget han faktiskt grundade redan 1994.
Han har utöver Real Player (“Buffering….”) även legat bakom lanseringen av en konkurrent till iTunes, Rhapsody, och sedan mjukvaran Harmony som gjorde det möjligt att spela musik från Reals egna musikaffär på iPods tack vare att Real Networks utvecklare knäckte Apples egna och synnerligen slutna DRM-system Fairplay AAC. Bara några få månader innan lanseringen av Harmony gjorde Glazer ett utspel där han begärde att Apple skulle öppna FairPlay AAC-formatet för omvärlden så andra också kunde lägga in DRM-skyddad musik på iPod:en. Glazer spådde iTunes och iPod en mörk framtid om så inte skedde:

Apple’s market share will go down if they continue to do this. The only way to presently put songs on an iPod is to them from iTunes

Glazer ska enligt den senaste propagandan från Real Networks kvarstå som styrelseordförande för företaget. Hur länge det varar återstår väl att se men hans tid som VD är åtminstone över för den här gången.© 2019 Omsoc Publishing AB