2010-01-16
Nyhet

HSTracker

Som systemadministratör inom Windows-världen finns det gott om program för att inventera datorer, mjukvaror och licenser till de senare. Men i Mac-världen är det som en del annat ganska eftersatt. I Snow Leopard Server hade det exempelvis suttit som en keps att kunna hålla ordning på klientdatorerna som är anslutna till ditt Open Directory, inte bara MAC-adress och namn på datorn utan också mjukvaror, licenser, internminne, och så vidare. Kort sagt, det hade gjort livet enklare för många.

En produkt som gör det heter HSTracker. Den är smart uppbyggd, man lägger in sin dator, iPhone eller annan Apple-produkt och de mjukvaror som används och sedan talar den automatiskt om när en uppdatering finns för en viss hårdvara eller mjukvara. Börjar garantitiden, grundgarantin eller ApplCare, löpa ut för en dator eller telefon larmar den om det och den har också stöd för Active Directory och Open Directory för att enklare göra kopplingen till en viss dators eller telefons användare.

En nätverksversion finns också för lite större miljöer. Den har visserligen endast stöd för maximalt tio samtidiga användare, och den har en Filemaker-databas i botten (vilket kräver Filemaker Pro 9 som inte ingår i priset för produkten) och det går även att ta ut rapporter i en bunt format (CSV, Excel, HTML eller ren text) för lite bättre översyn.

Allt bra då? Nej, det är det inte. Programmets funktion betvivlar jag inte för en sekund men det finns två saker som jag saknar. Det första är ett bättre gränssnitt. Det nuvarande är rörigt men man kan vänja sig vid det. Problemet är att det inte direkt harmoniserar med Aqua, gränssnittet i Mac OS X och det känns rätt smäckigt, ärligt talat. Det andra är att jag hade velat kunna skjuta ut en agentprogramvara till klienterna för att på så sätt rapportera in förändringar i datorerna och kunna få aktuella rapporter på om användarna installerar nya program i sina datorer, till exempel.

Det som finns i den vägen är möjligheten att importera klientinformation från Apples Remote Desktop 3 vilket är mycket användbart men det kräver å andra sidan att varje dator har just Remote Desktop-klienten installerad och att du har Admin-versionen av Remote Desktop 3 installerad på en dator för att kunna göra själva importen. Från och med Mac OS X Server 10.5 är klienten installerad som standard i och med skärmdelningsfunktionen, men äldre versioner av Mac OS X Server kräver manuell installation av Remote Desktop 3. Mac OS X-klienten kräver ju, givetvis, att du installerar Remote Desktop 3 på varenda maskin först eftersom den inbyggda skärmdelningen inte stödjer rapportinsamling, åtminstone fick jag det inte att fungera. Klientmaskiner utan ARD-klienten installerad syns inte ens i Remote Desktop-scannern när man söker igenom hela det lokala nätverket men i Findern syns de utmärkt under Shared-vyn.

Det finns ändock problem med importfunktionen från Remote Desktop 3, och problemen illustreras enklast genom bilden här till höger. CPU-informationen är egentligen det inbyggda modemet, CPU:ns hastighet är diskytan på en extern gammal lagringsenhet, bussens hastighet är modelltypen, L2-cachen är den inbyggda RAID:en och L3-cachen är den externa RAID:en, osv. Serienumret är egentligen kernel-versionen, och så vidare.

Eller för att citera min far: inte en siffra rätt.

Och här är ju, utan att överdriva, ett problem.

Låt oss för ett ögonblick utgå från att du har Remote Desktop-klienten installerad på varenda klientdator i hela nätverket, och du sedan gör en scanning av nätets alla klient- och serverdatorer med Remote Desktop 3, så får du ändå sitta och korrigera varenda uppgift på varenda maskin manuellt innan HSTracker ens kommer i närheten av att bli intressant att faktiskt använda.

Det är svårt att avgöra om HSTracker helt enkelt är så gammalt så det inte hängt med i de senaste fyra-fem årens utveckling, men hand på hjärtat: det känns som det är gjort för gamla MacOS 9 och sedan porterat via Carbon till Mac OS X. Men en titt på programmets copyrightmeddelande gör gällande att den version jag kör, 1.5.0b7 (den senaste versionen tillgänglig för nedladdning från utvecklarens hemsida) är skapad den 5:e Januari 2010.

Jag kommer att hoppa över det här programmet. Det är för mycket bök och för mycket trixande för att ens få det i närheten av att vara användbart och iom att det i praktiken inte finns en importfunktion som fungerar på ett verkligt sätt så är startsträckan för lång om man har flera enheter att mata in.

HStracker finns också i en Windows-version men då saknas en del av funktionerna, exempelvis att kunna väcka en Mac ur sitt viloläge.

Tillverkare: Gal Consultancy Ltd
Pris: från 34 pund för Light-versionen upp till 200 pund för fleranvändarversionen.
Mer information: Gal Consultancy Ltd© 2021 Omsoc Publishing AB