2010-01-20
Nyhet

Apple sparkar ut Google ur iPhone

Ett rykte är ett rykte är ett rykte. Men när Business Week nu skriver om att Apple är i förhandlingar med Microsoft om att byta ut Google som sökmotor i iPhone mot Microsofts Bing, som det i sig inte är något större fel på, så är det med stor sannolikhet mer än bara ett rykte.

Personligen kan jag bara tolka att det handlar om två saker:

1. Nexus One och Android.
2. Pengar.

Punkt två är betydligt viktigare än punkt ett. Google betalar Apple för varje sökning som Apple levererar till Googles sökmotorer. Microsoft har säkerligen pengarna för att plocka söktrafiken från närmare 50 procent av sökningarna från marknadens smartphones, dessutom från det hetaste smartphone-modellen på marknaden, och Apple får tillfälle att dra undan mattan lite under Googles fötter.

Blir dealen mellan Microsoft och Apple verklighet, som enligt Business Week också innefattar sökfältet i Safari, så tror jag att hela kartan får ritas om en aning i IT-branschen. Samtidigt som att Apple och Microsoft närmar sig så håller även HP och Microsoft på att närma sig och bli närmare och närmare vänner. Genom den dealen försöker Microsoft och HP att tränga ut tillverkare som Dell och HP från marknaden och samtidigt stärka sin egen ställning genom att HP i princip blir standardleverantören för alla som ska köra Microsofts produkter.

2010 blir ett intressant år.© 2021 Omsoc Publishing AB