2010-01-24
Nyhet

Netgear PowerLine 200 AV

Även om trådlöst nätverk fungerar bra för surfande så kan det inte sällan bli problematiskt om man exempelvis vill spela upp högupplösta filmer via en 802.11n-anslutning. Och om man inte kan, eller vill, dra nätverkskablar i sitt hem så finns ju faktiskt ett nätverk redan där: elnätet.

Givetvis är detta något som våra vänner i väst funderat på och det finns också en standard för ändamålet: Home Plug. Arbetet med Home Plug-standarden påbörjades för snart tio år sedan för att göra det möjligt att köra datatrafik över elnätet. 73 företag och organisationer är medlemmar i den standardorganisation som bildats för ändamålet och man kan väl säga att även om Home Plug gjort stora framsteg med prestandan, upp till drygt 14MBit/s år 2001, till Home Plug AV (som tagits fram för att klara kraven för exempelvis HDTV) år 2005 med en teoretisk maxgräns på 189MBit/s. Det finns andra standarder från exempelvis Panasonic som även de finns på marknaden som inte är kompatibla med Home Plug. Det är oklart om dessa produkter nått Sverige.

Netgear skickade över ett paket kallat PowerLine 200 AV som i ena änden bygger på en dosa med fyra nätverksuttag, och i andra änden en adapter mellan ditt elnät och ditt vanliga nätverk. I dosan, som bygger på den utökade Home Plug AV-standarden, är de fyra uttagen markerade beroende på vad du ska koppla just till en viss port. Ska du exempelvis strömma högupplöst video över ditt elnät ska du sätta den mottagande enheten i porten märkt “High Priority”. Vill du spela musik, vilket tar mindre bandbredd, så kan du sätta den enheten i porten märkt “medium priority”, och så vidare. I teorin kommer den här standarden upp i 180-200MBit/s vilket givetvis är bra, men det bygger då också på att du inte kör fyra enheter i den maximala hastigheten samtidigt. Bandbredden i elnätet räcker helt enkelt inte till.

Ett annat problem är vad som händer när elnätet delar sig eller går in i en transformatorstation. Inget hem har endast en säkring, utan oftast flera dito. Detta kallas för olika faser. Så länge de två delarna i PowerLine 200 AV-paketet sitter på samma fas så fungerar det faktiskt väldigt bra.

Promenera bort till andra sidan huset och anslut utrustningen så fungerar det inte. Hade husets hela elnät suttit på en enda säkring i ditt proppskåp hade detta varit en perfekt lösning men nu är det ju inte så. Andra nackdelar, som jag ser det, med Home Plug är att man inte kan sätta en enhet i en förgreningsdosa så finns en överhängande risk att det inte fungerar. Vissa enheter på nätverket kan också “krocka” med Home Plug, som exempelvis dimmers, hårtorkar eller halogenlampor. Har man en större villa kan också kabellängderna i väggarna vara för långa för Home Plug-signalen att nå fram och då fungerar precis ingenting. Home Plug-standarden lämpar sig således bäst för de som bor i lägenhet eller mindre hus, där man ju kanske ändå inte kan, eller vill, dra ett trådbundet nätverk i väggarna.

Om du väljer Home Plug, var då noga med att konfigurera krypteringsnyckeln i ditt Home Plug-nätverk väl då datatrafiken från ditt nätverk kan läcka in till din grannes elnät om du bor i radhus, lägenhet eller i ett tätbebyggt villaområde,

Tillverkare: Netgear
Pris: Pris: 990 kronor
Köp hos: Computer City© 2019 Omsoc Publishing AB