2010-01-25
Nyhet

Macprointervjun


Fleecelabs består av herrar Peter Lindberg och Svante Adermark som sedan början respektive slutet på 90-talet arbetat som utvecklare i NeXTstep, Mac OS X och en uppsjö andra miljöer. Idag arbetar de primärt med webbutveckling i det gemensamma företaget Fleecelabs och skapar sjukt intressanta tjänster som VinPravda och Menumo.

Hur länge har ni utvecklat, och i vilka programmeringsspråk?

Svante började arbeta som utvecklare 1997 och Peter 1993. De språk Svante använt är Visual Basic, Objective-C, Java, Ruby och Javascript. Peters lista innehåller Modula-2, Objective-C (sedan -94!), Java, Ruby, Python och Javascript – samt Basic, Turbo Pascal, C och C++ om man räknar in amatöråren.

Vilken typ av utveckling tycker ni är roligast?

Vi gillar utforskande utveckling i små tajta team med korta iterationer, testdrivet och gärna med ett smidigt språk som Ruby.

Hur tycker ni att XCode fungerar? Har nu erfarenhet av andra utvecklingsverktyg och i så fall, hur står sig Xcode jämfört med dessa?

Till att börja med är vi inga fans av integrerade utvecklingsmiljöer. Vi föredrar kommandoraden och en editor man kan skripta och göra makron i; vi spenderar mycket tid i TextMate. Bortsett från det tycker vi XCode fungerar bra. Och det är mycket trevligare än Eclipse.

Berätta om Fleecelabs och dess historia.

Vi startade 2006 efter att ha jobbat ihop i åtta år på ett litet konsultbolag. Då hade vi under något år tyckt att webben började bli intressant, med det som kallades webb 2.0 och det brott med webben som enkelriktat publiceringsmedium som kom först med bloggar och sedan de sociala tjänster vi är vana vid i dag.

Under detta skifte har begreppet ”webbutveckling” gått från att röra HTML, CSS och några enstaka inklistrade Javascript-snuttar till en rätt komplex miljö med serverapplikationer, integration mot andra tjänsters API:er, dynamiska webbklienter, mobilklienter osv. Dessutom har användningen skiftat från konsumtion av innehåll till interaktion med tjänster och med andra människor.

Sedan starten har vi både arbetat som konsulter inom detta och utvecklat våra egna tjänster VinPravda och Menumo; den ena sammanställer vinrecensioner från ett antal olika tidningar och den andra är en receptsajt. Vi har också varit delaktiga i diskussionen om webbens villkor, t ex på vår blogg Fibrer.

Hur är marknaden för oberoende utvecklare som Fleecelabs?

Svårt att säga. Vi har varit lyckligt lottade och haft rätt bra med uppdrag de senaste åren. Men det är först nu vi börjar se efterfrågan för den slags projekt vi tycker är verkligt intressanta, som utnyttjar webben och nätet som den unika plattform det är.

Har du erfarenhet av att utveckla för andra miljöer, exempelvis Linux eller Windows. Om ja, hur tycker du att Mac OS X och Xcode står sig som utvecklingsplattformar jämfört med dessa?

Det är flera frågor här; talar vi om att utveckla *för* andra miljöer eller *på*, och gäller det server- eller klientapplikationer?

Om vi tar utveckling *på* andra miljöer än Mac OS X så har Svante arbetat dels på Linux och trivts och dels på Windows men det har han glömt hur det var. Peter gissar att Svante har förträngt det hela, för han kan intyga att det är en mardröm.

Talar vi om utveckling serverapplikationer för andra miljöer så tycker Peter inte om att drifta på Windows men alla unixvarianter han varit med om har varit trevliga (inklusive Mac OS X; dock huvudsakligen kommandorad på distans).

Och gällande klientapplikationer gillade Peter inte Windows, men däremot NeXTstep, vars applikationsramverk blev Cocoa. Det var banbrytande väldesignat redan då och dess ideologi är bibehållen (så utveckling för Mac och iPhone är väldigt trevligt).

Vilka råd och tips har du till andra som börja arbeta som utvecklare på frilansbasis?

Till att börja med är det bra att ha pengar på banken. Peter försörjde sig delvis på sparpengar de första två åren.

Därefter är det viktigt att skaffa ett gott rykte. Hitta gemenskaper på nätet inom ditt område. Var hjälpsam mot andra inom det du är bra på.

Se till att behålla din integritet mot dina kunder. Om du ser problem eller något du inte håller med om, säg vad du tycker – men förbered dig med noggranna efterforskningar. Arbetar du med en liten del av ett större projekt, sätt in dig så att du förstår hur den delen bidrar till den större helheten – och ta ansvar för att helheten blir bra.

Arbetar du med egna projekt så kom ihåg två viktiga saker. 1: Att släppa produkten eller tjänsten tidigt och få feedback. 2: Att hitta dess kärna och fokusera på den. Med andra ord, hitta produktens eller tjänstens nisch och exponera din idé så att du kan börja forma den efter omvärldens behov och önskemål. Och utnyttja det operativsystem nätet blivit, både i form av tjänster du kan integrera och komponenter som finns som opensource.

Hur ser er egna datormiljö ut? Vilken utrustning använder ni?

Svante har en iMac 24″ och en iPhone. Peter har en MacBook 13″ och en LED Cinema Display 24″, dessutom en Linn-stereo matad via en Airport Express. Några mjukvaror vi är beroende av är TextMate, Ruby on Rails, Backpack, Things, OmniGraffle, Omni Outliner, Skitch och MacPorts.

Om ni har några “idoler” eller andra som ni får inspiration från, vilka är dessa?

Till att börja med måste vi nämna 37 Signalsför att de var en så stor inspiration när vi började tänka på att utveckla för webben, med deras skoningslösa inriktning på enkelhet såväl i gränssnitt som i företagande.

En annan inspirationskälla som ofta kommer upp är designern Stefan Sagmeister och hur han förhåller sig till sitt arbete och sin kreativitet. En av hans idéer som vi gillar är att begränsa tiden för ett projekt extremt, så att man tvingas genomföra det från början till slut på en förmiddag. (Se t ex hans TED-föreläsningar.

Sedan gillar vi företag som inte låter sig placeras lätt i ett fack utan gör olika saker de gillar, som t ex Coudal Partners, Jack Spade och Paul Smith.

Kan du berätta något om kommande projekt från Fleecelabs?

Nämnda Menumo och Vinpravda arbetar vi ständigt med och vi har en del saker planerade för 2010.

Sedan slipar vi på ett projekt kring webbläsarprestanda som är en kombination av analys och workshop. Under senaste året har vi jobbat mycket med hur prestandaproblem kan gömma sig i HTML och CSS och hur man skriver effektiv Javascript. Det är fortfarande ett okänt område för många och vi letar efter bra sätt att sprida vår kunskap.© 2019 Omsoc Publishing AB