2010-01-27
Nyhet

Appropå läsplattor, Tablet PC

Jag har inte postat en enda artikel här på Macpro om den läsplatta som alla tycks redan veta ska lanseras ikväll. Och jag tänker inte göra det heller eftersom jag helst inte skriver om rykten på Macpro.

Men däremot har jag ett och annat att säga om läsplattor i allmänhet, och om Apples affärsmodell vid namn iTunes.

Först ut är funderingarna på en Tablet PC, en läsplatta, eller kalla det vad du vill. Microsoft försökte tillsammans med sina vanliga kompisar, alltså i princip hela PC-industrin, med att redan 2001 att medelst en tryckkänslig skärm, en “penna” och en specialversion av Windows med lite extra programvaror, att skapa en helt ny marknad. Hypen var, givetvis, enorm och under 2003 var jag på en pressresa med Acer i Marrakesh av alla ställen där Acer skulle visa upp sin nya fina Tablet PC. En produktchef på företaget visade stolt hur man kunde skriva enkla meningar med sin penna och datorn skulle sedan tolka handstilen och med olika applikationer skulle anteckningarna synkroniseras fram och tillbaka och integreras med Microsoft Office.

Åtminstone är det så jag minns det, för det minnesvärda var inte att synkroniseringen fungerade (vilket den gjorde), utan att det tog honom fem minuter att skriva två meningar på 5-6 ord vardera. Redan då satt jag i ett stekhett Marrakesh och funderade på om Apples begravda Newton inte var bättre på att tyda handstil jämfört med vad Microsoft lyckats prestera med betydligt med processorkraft, tid och pengar. Den samlade pressen i beduintältet i Marrakesh fnittrade lite, började skruva på sig och satt 20 minuter senare och drack drinkar vid poolen istället. Ridå, som man brukar säga.

Datorer med vändbara skärmar lanserades, där man kunde dölja det vanliga tangentbordet och använda sin PC som anteckningsblock. Det var få (läs: inga) i min omgivning som köpte några då och även om Microsoft vad jag förstår har fortsatt att utveckla tekniken och att den finns inbyggd i Windows 7 så är det ytterst sällan man ser någon som sitter med en penna och krattar på en skärm idag. Tangentbordet är en ohygglig uppfinning, och QWERTY-standarden en minst lika ohygglig dito, men som med så många andra mindre lyckade standarder så sitter den i ryggraden hos alla och den typen av vanor är svåra att bryta.

Problemet redan då var en enkel fråga: vad ska man med en Tablet PC till?

Åren passerade och vi utsattes för allehanda mer eller mindre lyckade handdatorer, smartphones och liknande och sen kom iPhone och även om Newtons ande vilade över Apples succételefon så saknade den en stor komponent: teckenigenkänning.
All inmatning sker istället via ett tangenbord som man knappar på via den tryckkänsliga skärmen. Teckenigenkänning är en processorintensiv och därmed batterikrävande operation som Apple, vist nog, hållit sig ifrån för att göra användarnas liv enklare.

Vi har även sett ett antal andra läsplattor, där Amazons Kindle är den som synts mest då man direkt till Kindle kan köpa böcker från just Amazon trådlöst via 3G/GPRS-modem. Inte Wifi. Ganska korkat, eller hur? Kindle har endast en svart-vit skärm och även om det är snyggt så kan det ju vara kul att se bilder i färg. Det är ju trots allt 2010…

Och där står vi nu. Vi har iPhone som säljer snabbare än Apples underleverantörer kan tillverka dem. Och nu går alltså ryktet om Apple har en platta på gång.

Jag har ingen information om vad plattan kommer eller inte kommer att innehålla, om den ens existerar, men tittar man på de föregångare som redan finns på marknaden, och om Apple väljer att lansera en konkurrent, så kommer Apple att göra precis som de gjorde med iPhone: de designar något som är bättre än det som redan finns. De studerar konkurrenternas misstag, lär av deras lättja och arbetar hårdare på de detaljer som konkurrenterna inte orkade eller kunde få ordning på. Apple tar sällan genvägar när det gäller användarupplevelser, faktum är att jag på rak arm inte kan komma på en enda genväg de tagit de senaste tio åren (om man bortser från en rad usla möss och ett och annat tangentbord som inte var något vidare) och det bådar gott för vad nu Apple kanske, eller kanske inte, lanserar imorgon kväll.

Men frågan kvarstår för mig: vad ska man med en tablet till? Oavsett om det en modell från Apple eller HP så är det X saker som är avgörande för om jag skulle köpa en:

1. Anslutningsmöjligheter. Wifi och 3G (minst!) är ett måste, och då utan några donglar eller liknande.

2. Ett bra gränssnitt, och ingen penna att peka med. Gränssnittet ställer, precis som i iPhone, stora krav på den som utvecklar det att det ska vara smidigt att hantera med fingrarna utan några tillbehör.

3. Möjlighet att ansluta tangentbord och mus. En tablet måste även kunna användas som en stationär dator även om prestandakraven inte kan vara i paritet med de som en vanlig bärbar eller stationär maskin har.

4. Bra batteritid. Detta är något som Apple med sina nya inbyggda batterier är världsmästare och då man ur en 15″ MacBook Pro, som är betydligt kraftfullare än vad en Tablet behöver vara, kan få upp till tio timmars batteritid är förutsättningarna goda för Apple, om de någonsin väljer att bygga en egen Tablet förstås.

5. Smidigt, och tåligt, format. Man ska kunna släpa runt den, kasta ner den i väskan och arbeta där man är utan att det blir krångligt. Just tålighet är kanske inte Apples starkaste sida men de har blivit betydligt duktigare på det i och med iPhone och senare modeller av Macbook.

6. Smidig distribution av applikationer och annat innehåll. Här är inte helt överraskande iTunes den stora hörnstenen i allt som Apple gör nu för tiden. Och varför skulle det inte gå att köpa böcker, tidningsprenumerationer sida vid sida med musik, film och TV-program från ett och samma ställe? Jag hade gladeligen betalt pengar för att i en bärbar smidig enhet ha morgonens utgåva av Dagens Nyheter redan nedladdad och klar automatiskt via WIFI eller 3G-nätet när jag sätter mig på tåget till jobbet.

Vad ska man använda en Tablet till då? Läsa böcker, se på film, lyssna på musik, och surfa? Ja, kanske. Men vad är det som säger att man inte kan göra det med den bärbara dator man redan har? Givetvis är det paketeringen, hela konceptet med att skapa innehåll, tjänster och funktioner särskilt avsett för den en sådan produkt som är nyckeln till framgång. Och det, om något, är vad Apple är bra på. Efter att de har revolutionerat musikindustrin och äntligen kommit i säng med film- och TV-bolagen tror jag att bokförläggarna och tidningsförlagen står på tur, och till skillnad från musik, tv- och filmbolagen lär de stå med mössan i hand för att få komma in på iTunes.

Därmed inte sagt att Apple kommer att lansera en Tablet. Men om de gör det, och om den är ens i närheten av det jag önskar mig, så riskerar mitt Visakort att ta en direktträff som det sent ska glömma.© 2019 Omsoc Publishing AB