2010-01-27
Nyhet

iPad

Tidigare idag postade jag ju en längre text om Tablet PC:s (bland annat) och där jag också postade min önskelista över vad jag anser att en Tablet PC ska innehålla för att jag ska vilja ha en:

1. Anslutningsmöjligheter. Wifi och 3G (minst!) är ett måste, och då utan några donglar eller liknande.

2. Ett bra gränssnitt, och ingen penna att peka med. Gränssnittet ställer, precis som i iPhone, stora krav på den som utvecklar det att det ska vara smidigt att hantera med fingrarna utan några tillbehör.

3. Möjlighet att ansluta tangentbord och mus. En tablet måste även kunna användas som en stationär dator även om prestandakraven inte kan vara i paritet med de som en vanlig bärbar eller stationär maskin har.

4. Bra batteritid. Detta är något som Apple med sina nya inbyggda batterier är världsmästare och då man ur en 15″ MacBook Pro, som är betydligt kraftfullare än vad en Tablet behöver vara, kan få upp till tio timmars batteritid är förutsättningarna goda för Apple, om de någonsin väljer att bygga en egen Tablet förstås.

5. Smidigt, och tåligt, format. Man ska kunna släpa runt den, kasta ner den i väskan och arbeta där man är utan att det blir krångligt. Just tålighet är kanske inte Apples starkaste sida men de har blivit betydligt duktigare på det i och med iPhone och senare modeller av Macbook.

6. Smidig distribution av applikationer och annat innehåll. Här är inte helt överraskande iTunes den stora hörnstenen i allt som Apple gör nu för tiden. Och varför skulle det inte gå att köpa böcker, tidningsprenumerationer sida vid sida med musik, film och TV-program från ett och samma ställe? Jag hade gladeligen betalt pengar för att i en bärbar smidig enhet ha morgonens utgåva av Dagens Nyheter redan nedladdad och klar automatiskt via WIFI eller 3G-nätet när jag sätter mig på tåget till jobbet.

Jag tror faktiskt att jag lyckades pricka fem punkter av sex. Det tycks nämligen inte gå att ansluta en mus till en iPad men däremot ett tangentbord via dockningsstationen så jag ger mig själv ett halvt rätt där.

Köpa en iPad då? Under keynoten, innan Jobs avslöjade att iPad kommer att kunna köpas med ett inbyggt 3G-modem, så satt jag och surfade, letade och skrek på Twitter efter en Netbook med inbyggt 3G-modem. Linux kunde gott duga, tänkte jag.

Nu får jag tänka om rejält.© 2019 Omsoc Publishing AB