2010-02-01
Nyhet

Vem ska rädda Flash?

Robert Scoble ställer en intressant fråga:

Google is widely seen as the only company right now that is challenging Apple at all (and even then, Google’s Android is clearly #2 in the race and doesn’t look like it will be able to challenge iPhone/iPad this year). After playing a bunch of great games on the iPhone, I don’t agree with the claims that Flash is needed anymore. If Adobe is losing people like me and the developers that decide the future of the web, they are in big trouble.

Could Nokia help Adobe out? No. The web elite don’t have Nokia phones and don’t care about Nokia.

Could Microsoft help Adobe out? Well, unless the Xbox all of a sudden supported Flash in some major and cool way, I don’t see Microsoft support mattering at all to the Web elite. And Microsoft is pushing its own Flash copy, Silverlight, which NBC is using for the Winter Olympics and RedBull is using for its Stratos event (it is expecting five million to watch a guy skyjump from 120,000 feet for the world record).

Could RIM help Adobe out? No, because its customers can’t use the web browser so it won’t be able to convince developers or consumers that it is a web leader.

För egen det är det inte att jag inte gillar Flash, det går att göra mycket intressanta saker med Flash. Men flash bygger på en sluten teknologi som ägs av ett enda företag och när det företaget inte är kapabelt, eller intresserat, av att optimera och åter optimera Flashklienterna för de plattformar som redan stöds, så har jag litet (läs: inget) intresse av att installera Flash på min iPhone, även om det fanns på App Store.

Användarupplevelsen när man kombinerar HTML5 och H.264 för video är överlägsen den i Flash och Adobe har haft många år på sig att ordna detta. Nu tror jag det är försent.© 2021 Omsoc Publishing AB