2010-02-28
Nyhet

Hur länge lever RS-232?

De sitter på switchar, de sitter på routrar. Du hittar garanterat en serieport på de flesta SAN-burkar och tittar du på större servrar från Sun Microsystems och IBM så sitter det en där. Apple har inte använt RS-232-portar på någon produkt sedan Xserve G4 som lanserades för snart nio år sen.

Men när ska porten försvinna egentligen? Aldrig, verkar det som. Allt fler datortillverkare utöver Apple har antingen börjat slopa portarna helt, eller som de gjort under en längre tid, minska antalet portar från två till en. I takt med allt färre modemanvändare och i takt med att i princip alla tillbehör numera ansluts via USB kunde man ju tro att RS-232-portarna borde dött vid det här laget, men icke så.

Som Sysadmin är det inte helt enkelt att jobba med Mac i en miljö där det finns andra hårdvaruplattformar än Apples egna. För egen del måste jag ha både en Macbook (för att det är den enda plattform jag står ut med att arbeta med under längre stunder) och en Thinkpad med Windows och Linux, och en serieport och ett terminalprogram, för att kunna göra mitt jobb. Även om det finns RS-232-adapters som ansluts till din Mac via USB, vilka terminalprogram kan du egentligen använda till Mac?

Väldigt få, skulle man kunna tänka sig. Du kan utveckla mjukvaran själv, om Apples exempelkod fortfarande går att kompilera under XCode och IOKit fortfarande finns. Det gamla programmet Zterm utvecklades så sent som i Oktober 2008. Det verkar dock finnas ett smart sätt att använda det inbyggda terminalprogrammet, som jag ännu inte testat, där man kan tvinga Terminal att kommunicera över RS-232. Att lista serieportarna är en smal sak och det lär inte vara allt för svårt att, efter att ha stoppat in RS-232-adaptern i USB-porten i din Mac, hitta vad porten heter.

Jag ska testa detta och återkommer.© 2021 Omsoc Publishing AB