2010-03-21
Nyhet

Mac OS X-boxar från förr, del 1

Titta vad jag hittade! Som den samlare man är sparar jag på många saker. Och det vore ju närmast helgerån att kasta bort gamla kartonger med Mac OS X, varför jag helt sonika har lagt dem i en låda under årens lopp. Jag tänkte scanna in valda delar av boxarna och dokumentationen till den och visa er som kanske glömt eller aldrig sett det hur det kunde te sig för snart tio år sedan.

Mac OS X 10.0 (Cheetah)

Övergången från MacOS 9 till Mac OS X togs i steg. Apple dödförklarade inte MacOS 9 förrän på WWDC 2002 och de gamla kunderna och användarna var, inte helt underligt, fullständigt vettskrämda inför allt som var Unix, Terminalen och en ny Finder.

Framsidan på boxen för 10.0.

Baksidan på boxen för 10.0.

Manualen var luftigt och generöst formgiven och nästan överdrivet pedagogisk så MacOS 9-användarna skulle känna sig hemma. Kartongen var också stor och väl tilltagen.

Mac OS X 10.1 (Puma)

Uppgraderingen till Mac OS X 10.1 kom blott sex månader efter lanseringen av 10.0 och klarade bland annat av att spela DVD-filmer. Dokumentationen var i princip identisk med 10.0 men boxen var betydligt tunnare.

Framsidan till Mac OS X 10.1-boxen.

Baksidan till Mac OS X 10.1-boxen.

Insidan av den tunna boxen hade i princip samma utseende som Mac OS X 10.0-boxen. Jag vet inte om Apple översatte 10.1-boxen till svenska senare men jag fick den engelska versionen tillsänt mig.

Nästa gång från retrofraktionen på Macpro: Boxen för Mac OS X 10.2!© 2020 Omsoc Publishing AB