2010-03-27
Nyhet

Mac OS X-boxar från förr, del 2

Så är det dags att titta lite på kartongen till Mac OS X 10.2. Den 24:e Augusti 2002 steg Steve Jobs upp på scenen på presenterade inte bara en ny version av operativsystemet utan också ett helt nytt uttal av ordet Jaguar. Mac-älskarna lärde sig säga “jagwire” och frälstes samtidigt med en uppsjö nya funktioner, många som fortfarande är stora inslag i Mac OS X.

iChat var en av de stora nyheterna. Apple gjorde gemensam sak med AOL, som var en betydligt större kraft att räkna med än nu, och använde deras AIM-nätverk som bas för sitt nya IM-program. Snyggt, användarvänligt och hade man ett .Mac-abonnemang (eller reggade ett gratiskonto hos Apple) så fick man givetvis också ett supersnyggt namn i chatfönstret hos sina kompisar.

Apple bedömde också att de gamla Mac-användarna skulle klara en annan stor omställning, nämligen att den glada Mac:en som visades när datorn slogs på dumpades efter 18 år till förmån för en grå Apple-logga som vi ser än idag när vi startar upp våra datorer.

Adressboken, Inkwell (som lade grunden till tekniken som används i iPhone och i den kommande iPad) Quicktime 6 och Quartz Extreme fanns också bland nyheterna. Det senare drog bättre nytta av grafikminnet på grafikkortet för en snabbare och mjukare användarupplevelse men långt från alla Mac:ar som fanns på marknaden då hade tillräckligt kraftfulla grafikkort för att märka någon skillnad.

Mail hade fått sig en översyn och Rendesvouz gjorde Windows-användarna gröna av avundsjuka.

Här såg vi också de första spåren av Apples byte av typsnitt. Företaget dumpade det klassiska Apple Garamond till förmån för en egen variant av Myriad Pro:

Installationsskivan för Jaguar. Det ludna X:et kan man tycka vad man vill om men jag är rätt nöjd med att vi sluppit se någon motsvarighet i senare versioner av Mac OS X. Inne i själva operativsystemet var X:et blått som i tidigare versionen.

Installationsskivan för XCode var märkt Juli 2002, vilket är lite underligt. Dock kräver den som synes Mac OS X 10.2 “eller senare” och här syns också att Apple vid den tidpunkten inte standardiserat på Myriad Pro:

Kanske tyckte Apple att det inte spelade någon roll. Annat innehåll, exempelvis information om AppleCare, var också tryckt med det äldre typsnittet och manualen som i version 10.0 var tryckt med lyxigt färgtryck var också en liten besvikelse då den visserligen var i samma format som för 10.0 men här hade ett ganska dassigt svart-vitt tryck.

Mac OS X 10.2 var också den sista versionen vi såg spår av Sherlock, ett program som hängt med sedan MacOS-dagarna. En av nyhetena i den nya Findern (ett sorgebarn som Apple verkar uppgradera kraftigt i varenda version av Mac OS X) fanns också en sökfunktion inbyggd, och denna skulle i den kommande versionen vara den väg man fick vandra för att söka på sin hårddisk.

Version 10.2.8 var senare den sista version av operativsystemet som officiellt stödde de äldre G3-maskinerna.

Nästa gång tar vi en titt på Mac OS X 10.3: Panther!© 2020 Omsoc Publishing AB