2010-03-29
Nyhet

Nät eller luft

Apple gör som alla vet inte Netbooks. De suger, menar Apple, och det är ett område som de aldrig kommer att ge sig in på. Istället fokuserar de stenhårt på den kommande iPad och förhoppningsvis också på en vassare version av Macbook Air.

Då jag tycks ha ett ständigt behov av att bära färre och färre antal kilo med mig till och från jobbet, eller var jag nu råkar befinna mig, så har jag också varit snubblande nära att beställa en Macbook Air. Många gånger. Jag har förhört Peter Esse på iLove många gånger över de intryck av han fått av sin Macbook Air. Givetvis är prislappen inte att leka med, helt i klass med en anständigt utrustad Macbook Pro, och det är väl också där den stora tröskeln är: en lättare, smidigare dator med sämre batteritid, mindre minne och lägre prestanda.

Det ledde mig in på en fundering: om jag testade att först att tillbringa en vecka med en äkta Netbook, och sedan en lika lång tid med en Macbook Air, vilken skulle jag i slutändan finna var mest användbar?

Det är inte ofta jag kör jämförande tester på Macpro, men detta blev ett sådant: vilken liten och lätt dator ska man välja om man är ute och rör på sig mycket och behöver kunna koppla upp sig snabbt för att jobba var man än befinner sig?

Mobilitet kontra vikt

Vad vill man ha i en bärbar dator? Givetvis vill man kompromissa så lite som möjligt och ändå få en lätt, snygg och smidig dator att ta med sig var man än går. Men vad behöver man egentligen?

En bra skärm är givetvis ett måste, och ett minst lika bra tangentbord om man ska få något gjort. Styrplattan är också viktig, och ju fler anslutningar till omvärlden destå bättre. En stor hårddisk, en optisk enhet och vips har man en MacBook. Men det är ju inte det man är ute efter när man tittar på en ultraportabel maskin, och då måste man börja kompromissa. Frågan om hur pass långt man är beredd att kompromissa och vad man får om man tittar utanför Apple Store är också på sätt och vis vad denna artikel handlar om.

Välkommen till en duell mellan en skinande vacker, tunn, elegant och nästintill sexig (ett ord du inte ser ofta på Macpro) notebook, och en svart plastklump som mer påminner om något man kastar på någon man inte tycker om:

Macbook Air mot Compaq Mini 730. Skönheten mot… tja, jag vet inte.

Skärm

Det är ingen idé att hymla om det, skärmen i Macbook Air är överlägsen den i Compaq:s Mini 730. Men inte nödvändigtvis för att den är bättre i sig, utan det är på storleken den har hem matchen. Compaq:ens lilla 10.2″-skärm arbetar med upplösningen 1024×600 medan Macbook Air på sin 13.3″-skärm skickar ur sig 1280×800.

Compaq:ens lilla skärm är tro det eller ej riktigt trevlig att arbeta med och fungerar riktigt bra med både Windows XP och Ubuntu Linux. Apple borde å sin sida helt klart ha kunnat klämma ur mer ur sin skärm för 1280×800 är lite väl i lägsta laget för en 13.3″-skärm.

Tangentbord

Även här är det Macbook Air som tar hem matchen, helt enkelt för att tangenterna har mer plats. Bakgrundsbelysningen i tangenterna gör ju inte saken sämre, direkt.

Det är obefintligt med yta mellan tangenterna på Compaq Mini 730 och det gör också att det är svårt att hitta tangenterna när man vill använda något annat än pekfingervalsen för att skriva.

Därmed inte sagt att HP inte försökt. Maskinen har ändock stora tangenter vilket är mer än vissa konkurrenter som verkar ha utformat sina modeller för små barn.

Anslutningar

En av Macbook Airs svagaste sidor. En USB-port, inbyggd mikrofon och webbkamera, en display adapter-port och en ljudutgång och inbyggt trådlöst nätverk för 802.11N trådlöst nätverk.

Nej, här är det Compaq Mini 730 som, ganska enkelt, tar hem matchen. Maskinen har utöver två USB-portar en ljudutgång, inbyggt 3G-modem, inbyggt 802.11G trådlöst nätverk och 10/100 trådbundet nätverk. Den har även kortläsare för MMC- och SD-kort, inbyggd webbkamera och inbyggt mikrofon.

Är det inte väldigt underligt att Apple inte kunde, eller ville, bygga in fler portar i Macbook Air?

Jag tillhör dessutom den delen av befolkningen som fullkomligen avskyr 3G-donglar och dess programvaror. Finns det någon där ute som det bara fungerar perfekt för? Trodde väl inte det. Och har man en Air och vill koppla upp sig snabbt ute på stan så gäller det att antingen hitta en öppen WIFI-basstation (allt mindre vanligt nu för tiden), alternativt ha ett abonnemang på exempelvis Telias Homerun, eller så drar du upp din 3G-dongel som förhoppningsvis har en USB-anslutning som passar in i den ganska tajta dito på Air:en. Och vips så har du förlorat tid och vips så börjar irritationen växa.

Internminne

Lätt match för Macbook Air? Inte direkt. Ser man till storleken på HP Mini 730 så är det egentligen underligt att den rymmer 2GB RAM. Men utifrån det perspektivet, är det inte minst lika underligt att Macbook Air inte kan hantera mer?

Oavgjort.

Design

En riktigt enkel seger för Apple. Macbook Air är utan tvekan en av de vackraste notebooks som någonsin byggts. Allt sitter kanske inte där det ska, i synnerhet inte om man har en Apple 24″ LED Cinema Display på skrivbordet då det smarta upplägget med laddkontakt, Display Connector och USB-anslutning helt faller till föga eftersom strömporten sitter på vänster sida och resten på höger. Apple har löst det i reklambilderna på Apple:s hemsida (scrolla längst ner på sidan) att helt enkelt inte koppla in strömsladden. Lite komiskt, kan man tycka, eller på gränsen till falsk marknadsföring.

Men låt gå för det då, Macbook Air är ändå ett konstverk, värt varenda ögonkast som läggs på den.

Compaq Mini 730 är egentligen raka motsatsen. Svart plast, knappar och lampor lite här och var och egentligen är den ju helt enkelt skitful, om uttrycket ursäktas.

Vikt

En hårdare match än väntat. Compaq Mini 730 väger ynka 1,15 kilo, medan Macbook Air väger 1,36 kilo. Knapp seger till Compaq Mini 730 alltså.

Operativsystemsstöd

Här är det lite överraskande ganska dött lopp. Macbook Air levereras med Mac OS X vilket är världens bästa operativsystem. Om det är världens mest lämpligaste dito för Macbook Air låter jag vara osagt, med tanke på datorns minnesmängd, men det fungerar bra nog. Men det går även att installera Ubuntu Linux på Macbook Air. Dock har jag sett flera rapporter om att WIFI-nätverket inte fungerar och att den USB-ethernet-dongel som Apple säljer inte fungerar något vidare under Linux heller.

Compaq Mini 730 levereras med Windows XP Home. Med tanke på operativsystemets ålder så kan man ju tänka sig att det här inte är en vidare rolig kombination men det fungerar faktiskt överraskande bra. Den stora fördelen här är att Windows XP är riktigt resurssnålt och de medföljande programvarorna från HP är också riktigt bra, vilket är en aning överraskande för undertecknad.

Jag har även testat andra operativsystem på Compaq Mini 730, som exempelvis Kubuntu och Ubuntu Netbook Remix (se bilden ovan), där det senare är en väldigt trevlig bekantskap. Det fick dock stryka på foten då ingen Linuxdistribution i dagsläget lyckats få det inbyggda 3G-modemet att fungera. Däremot fungerar WIFI, ethernet, webbkamera, ljud och allt annat perfekt under Linux.

Oavgjort, således.

Hårddiskyta

Macbook Air: från 160GB.
Compaq Mini 730: 80GB.

En rätt lätt match för Macbook Air.

Processor

Macbook Air: 1,86GHz Intel Core 2 Duo.
Compaq Mini 730: Intel Atom N270.

Betydligt mer kraft i en Macbook Air, men behöver man all den kraften med tanke på datorns tillkortakommanden i övrigt, eller går den mesta åt till att få Mac OS X att se bra ut?

Batteritid

Apple hävdar, lite väl entusiastiskt kanske, att man kan få upp till fem timmars batteritid när man är uppkopplad via WIFI. Om någon lyckats med det så kan jag bara gratulera. En mer realistisk batteritid är drygt tre timmar om man faktiskt ska arbeta med maskinen och inte bara ha den påslagen.

Compaq Mini 730 har å sin sida inte heller så vansinnigt imponerande batteritid, strax under tre timmar i mitt test, men det var med en konstant 3G-uppkoppling, surfande och skrivande.

Pris

Om det är en väldigt stor nackdel jag kan se direkt med Macbook Air så är det prislappen. Den är helt enkelt inte värd det pris, från 14995 kronor inklusive moms, som Apple vill ha för den. Apple bjussar heller inte på en Ethernet-dongel eller en extern USB-CD.

Det senare bjussar inte HP på heller, men deras maskin kostar å andra sidan 2895 kronor inklusive moms.

Det är givetvis inte så enkelt. Men samtidigt är det en aning tankeväckande, att man om man köper en Macbook Air faktiskt får så lite i jämförelse med en över 10000 kronor billigare dator.

Summering och slutsatser

Att vinnaren av det här testet borde heta Macbook Air känns väl hyfsat förutsägbart. Men efter att jag köpt en Compaq Mini 730 så kom mina fördomar mot så kallade netbooks på skam. Visst, det är ingen dator man ordbehandlar på. Den är, precis som Steve Jobs menade, egentligen inte bra på något, förutom på en punkt där jag inte håller med jobs och det är mobiliteten.

Det finns princip ingen situation där man inte kan koppla upp sig på ett nätverk eller Internet med den här lilla maskinen och det är verkligen imponerande. Skärmen är ruskigt bra med tanke på pris och storlek och batteritiden, är också den imponerande.

Macbook Air är det sexiga, exklusiva och opraktiska valet. Den famlar lite handlöst i gränslandet mellan skrivbordet och parkbänken som arbetsplats och det är rätt svårt att förstå var den egentligen hör hemma. Batteritiden är klart efter övriga bärbara Mac:ar på marknaden och den lilla knappen under touchplattan vittnar också om att Macbook Air står näst på tur att uppgraderas.

Macbook Air vill vara mer än den är, och frågan är vad den egentligen vill vara? Den är utöver det utan tvekan den minst prisvärda maskinen i hela Apples sortiment just nu. Att Apple inte tar bort den ur sitt sortiment i väntan på en uppgraderad version, eller åtminstone prissänker den kraftigt, är inget mindre än en skandal.

Tänk om nästa modell innehåller 3G-modem och 4GB RAM? Då köper jag en direkt. Men tills dess får min fula lilla Compaq Mini 730 vara den som ligger i min ryggsäck tills vidare. Den är kanske inte bra på något, men den duger till det mesta och det räcker för mig för att jag ska klara mig mellan skrivbordet på jobbet och skrivbordet hemma.

Macbook Air
Leverantör: Apple
Pris: Från 14995 kronor inklusive moms.
Köp den hos: Apple Store

Compaq Mini 730
Leverantör: HP
Pris: Från 2995 kronor inklusive moms.
Köp den hos: Dustin, med flera. Notera att HP själva säger att denna modell inte säljs längre så hittar du en så är det troligen ett utförsäljningspris på den.© 2021 Omsoc Publishing AB