2010-04-05
Nyhet

Mysteriet med de försvunna semestermeddelandena

I Snow Leopard Server infördes en ny läcker funktion: hantering av semestermeddelanden. Jo, jag vet, det har funnits i varenda mailsystem (förutom i Mac OS X Server) sedan förra istiden och Exchangeadministratörer skrockar gott åt detta.

Och som det ser ut nu kan de fortsätta skrocka gott då jag tror att jag hittat en bugg till.

Apples dokumentation över hur man får semestermeddelanden att fungera är en aning otydlig. Och då överdriver jag inte. Det finns enligt dokumentationen två sätt att göra det på:

1. Slå på Sieve och använd Postfix egna fil (/etc/postfix/virtual) för hantering av e-postadresser och semestermeddelanden.
2. Använd den inbyggda motorn för mailregler och använd Workgroup Manager för hantering av e-postadresser.

Vill man använda sig av det snajdiga webbgränssnittet för att slå av eller på semestermeddelanden så är det metod nummer två som gäller. Och det är också här problemet infinner sig för undertecknad.

Att använda sig av Postfix virtual-fil är något jag och många med mig gjort sedan tidiga versioner av Mac OS X Server där det inte gick att mata in mailadresser i Workgroup Manager i form av valfria domäner eller namn. I och med Mac OS X Server 10.5 kunde man mata in vilken adress man ville som ett short name i Workgroup Manager men i och Mac OS X Server 10.6, Snow Leopard Server, så infördes buggen jag tidigare skrivit om och som Apple lyckligtvis fixat i 10.6.3. Av den anledningen har åtminstone jag fram tills nu valt att inte använda Workgroup Manager för e-postadresser men nu fungerar det tack och lov väl.

Med 10.6.3 installerat så kan jag skapa en ny användare, lägga till en e-postadress för den användaren via Workgroup Manager och sedan slå på semestermeddelandet med den användarens login, och det fungerar. Om jag däremot lägger in en e-postadress för en befintlig användare, skapad innan uppdateringen till 10.6.3, så fungerar det inte.

Det spelar ingen roll om e-postadressen redan finns definierad eller inte via Postfix virtual-fil, och det spelar heller ingen roll om man lägger till en ny adress som tidigare inte funnits i varken Workgroup Manager eller i Postfix virtual-fil.

Underligt? Ja. Bugg? Troligen. Vet du mer om detta så hör gärna av dig. Jag misstänker att jag inte är den ende som gått bet på detta.© 2020 Omsoc Publishing AB