2010-04-06
Nyhet

Nintendo näste man till rakning

Reggie Fils-Aime, Nintendos VD i USA:

“Clearly it doesn’t look like their platform is a viable profit platform for game development because so many of the games are free versus paid downloads.”

Och det från VD:n för ett företag som aldrig aldrig aldrig gett sina kunder någonting gratis över huvudtaget, utan istället försökt behålla ett totalt monopol över sina spelkonsoler ända sedan NES i början av 80-talet. Nintendo verkar å andra sidan inte jobba efter många-bäckar-små-principen utan bestämmer sig istället för att skinna sina kunder rakt av och inte hymla med det.

Men hey, familjens Nintendo Wii har två spel varav ett ingick i priset för konsolen. Jag tror inte det blir så många som jag köpt till samtliga iPhones i hushållet.

Försäljningen av Wii står i princip still. De kan lansera en svart modell, mer avancerade (och svindyra) handkontrollers och givetvis fler spel, men vad de glömmer är att folk gärna betalar över 5000 kronor för en mobiltelefon som de kan spela snygga spel på som kostar under hundralappen, ibland under tian, stycket. En WII kostar idag strax över 2000 kronor och varje spel kostar drygt en femhundring stycket. Det säger sig självt att om man köper en dyr telefon kommer man att packa den full med applikationer man vill ha, och prislappen är egentligen inte problemet.

Nintendos affärsmodell är i princip död. Att sälja dyra mjukvaror på runda plastbitar till en konsol som inte går att utöka med mer än flashminne och några dyra tillbehör via USB har aldrig känts mer oflexibelt och ointressant än nu. Konsumenterna har talat genom App Store: de vill ha ett enkelt sätt att köpa sina programvaror, och de vill kunna ladda hem dom per omgående och på ett enkelt sätt kunna ta backup på programmen de köpt.

Näste man till rakning efter Microsoft, Sony Ericsson och Nokia, således…© 2020 Omsoc Publishing AB