2010-04-07
Nyhet

Långsiktighet kontra snabb exit

37 Signals:

You can’t say your company is not for sale these days without incredulous stares and doubtful gasps. The big flip has become the holy grail. Worshipped to the point where non-believers are chastised, straight-faced, for refusing to give up their life’s work.

See, the new world of “sell it and do it again” belongs to the serial entrepreneur. The too-cool-to-stick-around nouveau rich of the 21st century. Staying for the long term is now seen as old-fashioned and uncool, a handknit sweater from your grandfather’s closet.

Fuck that.

En gång i tiden, sisådär elva år sedan, var jag delägare i ett företag som baserades på riskkapital. Jag förstod det inte först, men efter ett tag blev det allt mer klart att hälften av de andra delägarnas plan var att driva företaget ett år eller två (för någon annans pengar) och sedan göra en “exit”, alltså att sälja bolaget och springa därifrån. Initialt lät det ju bra, att kanske lyckas bli miljonär innan man fyllt 25, men ganska snabbt så började det bokstavligen talat smaka illa i munnen varje gång jag funderade på det upplägget.

Så jag sa upp mig, bestämde mig för att någon gång bygga ett eget företag med långsiktighet som honnörsord. Och det gör jag nu, elva år senare, utan riskkapital.

Det är något jag rekommenderar alla att testa, för övrigt.© 2020 Omsoc Publishing AB